Annons

”Fördel när ett par utomjordingar rör om i grytan”

zoom
KARRIÄR. Tom Jallow, med bakgrund från en lång rad restauranger blir ny gastronomisk ledare för Elite Stora Hotellet i Jönköping.
Annons

Grattis till ditt nya uppdrag!

– Tack, tack, det är egentligen inte så nytt för jag har samarbetat flera gånger med Elite tidigare, bland annat i form av en pop-up restaurang vid hotellet. Men visst, det här ska bli både supertrevligt och superviktigt.

 Vad innebär rollen som gastronomisk ledare?  

– Målet är att gradvis göra om det gastronomiska tänket, allt från konferensfika till festmenyerna. Min uppgift är att ta in det i nutiden och göra det hela hållbart, lokalt och med en annan slags gastronomi. Jag kommer göra om alla menyer, jag guidar och rekryterar personal. Jag är ett bollplank mot köksmästaren, som jag också rekryterat.

Du har drivit flera restauranger i Jönköping, hur har det varit?

– Jag flyttade hit från Stockholm för ungefär tio år sedan, det var en tillfällighet egentligen men också i samma veva som Tommy Myllymäki startade upp här och tog ett stort grepp om gastronomin i Jönköping. Det kan vara en fördel för alla att det kommer ett par utomjordingar till en mindre stad och bokstavligen rör om i grytan lite. Jag kände att Jönköping verkligen var en stad på frammarsch.

Hur har det gått med rekryteringen till Elite Stora Hotellet i Jönköping och till dina övriga restauranger?

– Det är ju väldigt svårt, vi söker fortfarande kockar och det är vi ju inte ensamma om men vi har hittat riktigt bra folk till Elite i Jönköping. Jag frågade om de ville vara med på ett nytt äventyr. Gustav Kalogirou som är hotelldirektör är en öppen person som det är lätt att jobba ihop med.

Hur hittar man folk nu till yrken inom Besöksnäringen?

– Man får försöka skapa en så attraktiv arbetsplats man kan, med allt vad det innebär inom att lägga scheman och ge ledigt osv. Den nya generationen har ett annat sätt att se på att jobba inom restaurangbranschen än man själv hade. Men, samtidigt, krogen måste ju vara bemannad under de tider då det är flest gäster- vilket i en mindre stad i alla fall, är under fredagar och lördagar.

Vad är det bästa med din nya roll som gastronomisk ledare för Elite Stora Hotellet i Jönköping?

– Det är inspirerande att jobba mer kreativt och att kunna dela med mig av mina erfarenheter på det här viset. Elite står inför många spännande och stora satsningar nästa år och det är också en del av mitt fokus och jobb att planera för dem.

Vilka egenskaper ska man ha för att jobba inom Besöksnäringen tycker du?

­– Man ska vara flexibel, ha tålamod och vara envis. Man ska älska människor och möten med gäster och vara stresstålig, men framför allt envishet och att ha tålamod skulle jag säga.