Annons

”Vi står inför en ny början”

zoom Johan Ackebo blir Food and Beverage Manager på Comfort Hotell i Göteborg.
Johan Ackebo blir Food and Beverage Manager på Comfort Hotell i Göteborg.
KARRIÄR. Johan Ackebo satte Comfort Hotel Göteborgs kök på kartan och har drivit hotellets omtalade restaurangsatsning OBGB. Nu kliver han in som Food and Beverage Manager.
Annons

Grattis till din nya tjänst, men du är knappast ny på Comfort Hotel Göteborg?

– Tack! Det stämmer. Jag har jobbat här i sex år. Det var snudd på nyöppnat när jag började.

Varför sökte du dig just till Comfort Hotel Göteborg?

– Jag hade gått och kikat på hotellet under byggnationen, jag visste att de skulle ha någon slags asiatisk inriktning på köket. Det kändes nytt för Göteborg då och var en möjlighet för mig att vara med och utveckla något från början. Det fanns en aspekt av storytelling som jag tyckte om också.

Berätta mer om det…

– Inriktningen var mat inspirerad av ostindiefararnas äventyr, de började ju här i Göteborg och var nästan uppe och vände i Japan. Det temat gjorde det möjligt att göra djupdykningar i olika kök längs vägen och vara varierad men också flexibel. Jag tycker om det ramverket.

Och så dök tjänsten som Food and Beverage Manager upp?

– Egentligen försvann den under pandemin och ersattes inte. Jag tog en ganska stor del av de uppgifterna och började så smått att spåna på idéer för ungefär ett och ett halvt år sedan. Sakta men säkert har vi växt i kapp igen och nu känns det som vi står inför en ny början. Hela branschen stod ju still där ett tag.

Hur tror du man ska få folk intresserade att jobba inom branschen igen?

– Ja, det har ju varit ett stort tapp. Många i åldersgruppen 25 till 35 skolade ju om sig under pandemin och kommer inte att komma tillbaka. Man får kanske tänka om lite inom hotell och restaurangbranschen och försöka erbjuda mer stabila och trygga lösningar.

Och nu befinner branschen sig i en ekonomiskt svår situation på grund av världsläget, hur påverkar det ditt jobb? 

­– Som jag ser det så får man göra val, kanske inte lägga alla pengarna på det dyra köttet. Man får jobba ännu mer i säsong och inte slänga mat.

Inga prishöjningar?

– Nej, däremot samarbetar vi med Daniel Oddhammar och projektet Generation Waste, ett mätverktyg för minskat matsvinn. År 2019 så vann vi faktiskt pris som det mest hållbara hotellet inom Nordic Choice och vi upplyser ofta hotellets gäster om att vara medvetna om matsvinn. Vi väger allt svinn, ”I går slängde gästerna 15 kilo mat” kan vi skriva på en skylt vid frukosten exempelvis, för att uppmuntra att själv hålla koll.

Och slutligen, vad är roligast med ditt nya jobb?

– Att också kunna coacha de andra duktiga avdelningsledarna och få ihop bar- med matpersonal. Få med sig alla och samarbeta när det gäller hur vi ser på saker. Ett hotell är ju en komplex organisation med många olika slags människor men vi vill växa hållbart, och tillsammans. När man går in till oss ska det kännas som personalen fungerar som en enhet. Det ska kännas att gästerna går in på vårt hotell.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter