Magnus Olsson och hans affärspartner Markus Larsson började sin bageri- och kaféresa med övertagandet av Café Gyllen i Linköping och har sedan dess öppnat tio konditorier och driver även ett stort bageri i Hackefors. Linds bageri, som grundades 1925 var från början en konkurrent och kollega till Café Gyllen.
– Linds Bageri har alltid varit ett gammalt, fint och klassiskt konditori och landmärke i Linköping. Ursprunget går tillbaka till början av 1900-talet och familjen Lind drev verksamheten fram till 1981, berättar Magnus Olsson.
Satsade på det traditionella
Efter flertalet konkurser under ett antal olika ägare var Linds bageri till salu 2009. Olsson och Larsson drev då Café Gyllen för fullt, men i en tid som präglades av kafékedjor med inspiration av amerikansk mat och dryckeskultur. Klassiska konditorier hade det tufft, men kollegorna bestämde sig för att gå emot strömmen och göra tvärtom.
– Vi tog över Linds bageri och satsade på det traditionella. Vi förstärkte ställets unika historia och till vår stora lycka verkar faktiskt allt fler, även unga människor, söka sig till de genuina konditorierna. Även om vi inte är så många kvar i landet, säger han.
Magnus Olsson och Markus Larsson hade även tagit över ett bageri i Hackefors och det var tack vare den investeringen de kunde vara snabbfotade och starta Linds bageri på nytt. Bageriet i Hackefors är navet för verksamheten även i dag och bakar till samtliga av verksamhetens konditorier i Östergötland och norra Småland.
– Vi var unga och entusiastiska när vi började med Café Gyllen och efter två år hade vi dubblat omsättningen och var uppe i 20 miljoner. Vi var tvungna att bli större och se oss om efter ett externt bageri, så vi köpte Hackefors i april 2009. Verksamheten hade redan etablerade kunder inom dagligvaruhandeln som vi också kunde fortsätta med. Linds bageri var rätt slitet när vi tog över men vi renoverade bageridelen till kaféyta och med hjälp av Hackeforsbageriet kunde vi ta över från dag ett.
Det verkar som ni haft en väldigt bra tajming i verksamheten?
– Jo, men vi har haft motgångar också. Vi gick från ett till tre ställen och kunde inte vara på plats överallt och samtidigt. Men man lär sig av sina misstag. Det behövdes rutiner och vi fick ordning på det. Vi har haft hjälp av Visita vid hyresförhandlingar och vi har jobbat mycket med Almi.
I dag verkar alla olika konditorierna som ägs lika av Magnus Olsson och Markus Larsson under samma verksamhetstak, Gyllen Linds Bageri. Omsättningen 2024 uppgick till cirka 94 miljoner och företaget har idag totalt 140 medarbetare. Inför förra veckans firande av Linds bageri annonserade man i sina sociala medier-kanaler och bjöd in till 100 meter tårta.
– Allt tog slut på en timme och tjugo minuter. Vi fick dela upp tårtan i fyra sektioner, men vi hade en smart duk med längdmarkeringar så man såg att det var 100 meter tårta det handlade om. Vi hade faktiskt bakat 103 meter tårta för säkerhets skull. 1300 koppar kaffe gick åt och vi bjöd på Festis till barnen. Vi serverade från varje bordsände och hade lagom stora tårtbitar, några tårtsugna barn gick mellan olika bord och tog lite här och där.
Hur har reaktionerna varit?
– Bara bra, väldigt positivt. Ett företag som fyller 75 hörde av sig och ville ha 75 meter tårta, jättekul! Vi får väl skicka en offert.