Annons

5 nya miljoner ska stödja forskning om besöksnäring

zoom Under lupp. Nu finns resurserna för vidare forskning om besöksnäringen.
Under lupp. Nu finns resurserna för vidare forskning om besöksnäringen.
NYHETER. Högskolan Dalarna har beviljats cirka fem miljoner kronor av EU för att driva ett projekt som ska lyfta forskningen inom besöksnäringen. Nu etableras ett nytt kunskapscentrum vid skolan.  
Annons

EU-pengarna ska gå till ett treårigt projekt där Högskolan Dalarna i samarbete med regionens näringsliv ska stärka forskningen inom besöksnäringen. Marita Hilliges är rektor på Högskolan Dalarna och hon ser stora möjligheter.

– Det här gör att vi kan arbeta mer strategiskt och samverka med näringslivet inom vår forskning. Vi kommer att kunna arrangera seminarier och workshops, och skapa nya forskningsprojekt tillsammans med företag för att kunna fortsätta långsiktigt.

Vill ha inspel från företag

Som ett led i projektet ska Högskolan Dalarna etablera ett kunskapscentrum.

– Tanken är att synliggöra befintlig forskning och göra oss mer tillgängliga för kunskapsväxling med företag och organisationer. Det handlar om ett brett område som innefattar både turism, sport, handel och kultur, säger Marita Hilliges.

Enligt Marita Hilliges kommer forskningen att fokusera och spinna vidare på det de högskolan redan har mycket kompetens inom.

– Vi kommer att fortsätta inom destinationsutveckling, evenemang, utveckling av kulturturism och kulturarv samt entreprenörskap inom småföretag på landsbygden. Dessutom kommer vi att öppna för att företagen ska komma med inspel på vad de vill att vi ska forska om.

Den totala budgeten för projektet är cirka 10 miljoner kronor, där övriga finansiärer består av Region Dalarna och Högskolan Dalarna. Projektet startar 1 juli 2016.