Annons

Alkoholstoppet förlängs – ”Beklagligt”

zoom Foto: Colourbox/pressbild
Foto: Colourbox/pressbild
NYHETER. Förbudet att servera alkohol från klockan 20.00 förlängs till den 24 januari.
Annons

Förbudet, som trädde i kraft den 24 december, skulle upphöra som i morgon, den 15 januari. Men socialminister Lena Hallengren (S) kom idag med beskedet att förbudet förlängs ytterligare tio dagar.

– Vi har ett fortsatt allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället, säger Lena Hallengren till SVT.

Visita anser att beslutet är ”beklagligt” och menar att det nu krävs ett kraftfullt stöd som täcker de kostnader som ett alkoholstopp innebär.

– Pandemin ska bekämpas men regeringen måste nu sluta attackera just restauranger där smittspridningen är mycket liten och istället komma med åtgärder som ger effekt, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Sedan det första alkoholstoppet infördes för snart två månader sedan har restaurangernas försäljning minskat med 73 procent jämfört med samma period året innan, enligt siffror från Caspeco.

– Efter snart tio månader med restriktioner och kraftigt minskad försäljning är risken stor för en konkursvåg och flera tusen människor som förlorar jobbet om inte förstärkta och förbättrade stöd betalas, säger Jonas Siljhammar.