Annons

”Allt behöver inte vara perfekt”

zoom
NYHETER. Anna Barkevall är Årets kvinna i besöksnäringen. Frihet, framåtrörelse och ungas psykiska hälsa står högt upp på agendan när hon driver Sveriges största camping Böda Sand.
Annons

Grattis till utmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen 2023 som du tilldelades på Visitadagen. Hur kändes det?

– Det kändes fantastiskt. Det är fint att vi uppmärksammas för det jobb vi gör och även att bli lyft som kvinna. Det finns många unga kvinnor som kämpar med tuffa ideal som man tror att man måste leva upp till. Därför känns det bra att jag kan visa på att allt inte behöver vara perfekt, utan att det går bra ändå.

Varför tror du att just du fick priset?

– Vi har jobbat med långsiktiga mål från start och har haft en tydlig strategi som vi kommunicerat både internt och externt. Vi startade också vårt utbildningsprogram Böda Sand Academy Roots & Wings 2017 för att skapa en trygg och stabil tillvaro för unga människor i besöksnäringen. Vi har även gjort stora hållbarhetssatsningar de senaste åren, som en solcellspark som ska täcka hela Böda Sands elkonsumtion.

Campingen Böda Sand har en så fin historia. Berätta lite kort om din koppling till Öland och födelsedagspresenten din mamma fick av sin man.

– Jag är född på Öland och min mamma var platschef på Böda från 1978. Jag är uppvuxen med ena foten på anläggningen och den andra hos min pappa som var bonde och naturvårdare. 1994 köpte pappa loss campingen och gav i present till mamma. Sedan drev de den i egen regi och blandade det bästa av två världar – mammas hundraprocentiga gästfokus och pappas skapande av fina naturupplevelser. Jag lämnade Öland för gymnasiet när jag var 15 år och pluggade sedan utomlands, i Göteborg och i Stockholm. Jag blev kvar i Stockholm i 15 år och när mamma och pappa 2005 bestämde sig för att sälja eller arrendera ut campingen föll det sig naturligt att jag tog över.

Hur kom det sig att du vågade ta steget från Stockholm för att ta över campingen?

– Jag har alltid haft en dragningskraft tillbaka till Öland. Jag tyckte att jag hade mitt drömjobb med att marknadsföra resor för Kilroy. Men jag fick aldrig vara med och möta gästen. Det saknade jag. Det var en anledning till att jag drogs tillbaka till Böda. I samma veva hade jag också träffat och blivit kär i en ölänning, så det underlättade.

Böda Sand fyller 30 år i år – hur ska ni fira?

– Vi hyllar året 1994 och firar 90-talet lite extra med bland andra Thomas Ravelli och Da Buzz. Vi kommer också att fira med jubileumsshow, erbjudanden och tävlingar. Vi har även gjort intervjuer med människor som har varit med oss genom åren som vi lanserar digitalt längs vägen som en hyllning.

Vad ser du mest fram emot i sommar?

– Att fira 30 år tillsammans med våra gäster och medarbetare! Och att förhoppningsvis kunna erbjuda en solig och varm sommar. Vi behöver alla en omfamning nu efter bistra tider.

Du kan läsa intervjun med Anna Barkevall i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter