Annons

”Allt med vilt och den samiska kulturen är nytt för mig”

zoom Camila Bianco är ny kökschef på Icehotel i Jukkasjärvi. Foto: Pressbild
Camila Bianco är ny kökschef på Icehotel i Jukkasjärvi. Foto: Pressbild
NYHETER. Camila Bianco, med lång erfarenhet både internationellt och från Sveriges storstadsliv, ska nu för första gången åta sig det norrländska köket som ny kökschef för Icehotel. Menyn kommer byggas på lokala råvaror från naturen.
Annons

Camila Bianco har lämnat huvudstaden och flyttat upp till Jukkasjärvi för att ta sig an rollen som kökschef på Icehotel. I bagaget har hon stor internationell erfarenhet från länder som bland annat Brasilien, USA, Kanada och Spanien, de senaste åren har hon jobbat på etablerade restauranger i Stockholm.

Men nu byter hon storstadslivet mot natur och vildmark.

– Det är så fint här uppe, så fort jag kom hit med familjen kändes det rätt. Det är helt fantastiskt. Det är utelivet man njuter av här. Jag är mycket intresserad av att äta och laga mat ute i naturen, allt smakar mycket bättre, säger Camila Bianco.

Lång internationell erfarenhet

Som kökschef på Icehotel får hon ta med sig kärleken för naturen in i köket. Menyn kommer byggas på lokala råvaror, mycket vilt och sådant som går att hitta i naturen efter säsong. Restaurangernas interiör kommer också präglas av den norrländska kulturen.

– Jag har mycket erfarenhet och kunskap från åren utomlands och i Sverige då jag har jobbat med många bra kockar och på bra ställen. Jag har lärt mig att jobba med svenska varor och ser fram emot vinterkonceptet och allt som kommer hända.

Trots att hon ser fram emot att komma i gång med restaurangerna har hon också räknat med att utmaningar kan uppstå. Att arbeta i Jukkasjärvi kräver en annan planering än vad som krävs i huvudstaden där allt är lättåtkomligt.

Det går inte att beställa produkter med samma korta varsel, och vintern kan leda till förseningar av leveranser. Camila menar att Jukkasjärvis läge är magnifikt men kan ibland vara något begränsat.

Har stor respekt för lokalkulturen

Det är tre restauranger som hon kommer ansvara över, Icehotel Restaurant, Verandan och Hembygdsgården. De har alla olika stilar och teman. Utöver restaurangerna erbjuder även hotellet vildmarksmiddagar. Då äts middagen ute i vildmarken och maten lagas över öppen eld.

– Jag har jättestor respekt för lokalkultur, allt med vilt och den samiska kulturen är nytt och jag är sugen på att lära mig allt, säger Camila Bianco.

Icehotel Restaurant öppnade den första september. Verandan och Hembygdsgården invigs för året tillsammans med säsongshotellet i december.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter