Annons

Amerikanskt tv-team fick testa på svenska traditioner

NYHETER. Varför vill ett amerikanskt film-team komma till en gård i Dalarna? Tydligen lockar Sverige mer än vad vi kanske tror.
Annons

I Dalarnas vildmark ligger naturturismföretaget Dalagården som drivs av Leif och Cecilia Öster. I somras besökte ett amerikanskt tv-team stället för att smaka på allt vad den svenska landsbygden hade att erbjuda. Enligt Leif Öster så är Sverige mer välkänt ute i världen än vad vi kanske tror. 

Hur kom det sig att tv-teamet hittade just er?

– Haha, första frågan är hur de ens hittade Sverige. Teamet hade varit i Kambodja tidigare och där hade de blivit tipsade om Dalagården av några som hade varit här. Jag tror inte att vi i Sverige förstår vilket häftigt land vi lever i. Vi har ett fantastiskt naturliv och otroligt god mat. Det här tv-teamet visste bland annat om Fäviken.

[LÄS MER: ”Så bra placerar sig Fäviken bland Europas bästa restauranger” ]

Vad var syftet med deras besök?

– Temat var mat från naturen och det första de fick göra var en trattkantarellsoppa. De gick ut i skogen, plockade svampen och tillredde soppan. Sen hade vi ett inslag där de fikade med kanelbulle för tydligen så är fika väldigt svenskt. De fick också baka blåbärspaj, spana på älgar och laga tjälknöl och så avslutade vi med kräftfångst och kräftkalas. 

Tror du att ni nu kommer få fler amerikanska gäster framöver?

– Jag hoppas det och jag hoppas framförallt att Sverige får fler gäster och att vi som bor i vårt land förstår vilka möjligheter vi har. Jag hoppas också att landsbygden får ta del av den här turismen för den är så viktig och ger massa intäkter. 

Hur stor andel utländska gäster har ni vanligtvis?

– En väldigt liten del. Jag tror kanske att cirka tio procent består av utländska gäster.

Varför tror du att svensk natur lockar utländska turister?

– För att det är så lätt att ta sig ut i naturen. Vi har en fungerande allemansrätt vilket är en fantastisk tillgång om den inte missbrukas. Vi har inte heller så många farliga djur så det är ju i princip ofarligt att vistas ute i skog och mark.

Vad vill du att en besökare utomlands ifrån ska känna efter att ha varit hos er?

– Att Sverige är ett otroligt välkomnande land och att vi vill ha turister hit.