Annons

Anna König Jerlmyr: ”Berlin är ett föredöme”

zoom Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Foto: Lieselotte van der Meijs/Yanan Li
Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Foto: Lieselotte van der Meijs/Yanan Li
NYHETER. Staden skulle kunna bekosta bullerdämpning när grannar klagar på nöjeslivet, konstaterar Stockholms finansborgarråd när hon tar del av en internationell studie av Stockholms nattliv.
Annons

Stockholms över 100 musik- och nattlivslokaler har ingått i en analys av stadens kreativa och kulturella infrastruktur. Rapporten, som går under namnet ”Creative footprint Stockholm”, har genomförts på uppdrag av Stockholms stad, Fastighetsägarna Stockholm och Atrium Ljungberg.

Jämför med andra storstäder

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, menar att rapporten ger staden en ny möjlighet att jämföra sig med andra storstäder i världen och konstaterar att det går att dra både positiva och negativa slutsatser av det samlade resultatet.

– En styrka är att här finns en stark vilja till förändring och förbättring och många kreativa människorna. En av utmaningarna är att mycket av kulturutbudet är koncentrerat till de centrala delarna. Vi brottas också med höga kostnader och hyror, säger hon.

Behöver se klubbar som investeringar

De senaste åren har också åtskilliga restauranger i innerstaden vittnat om problem med grannar som klagar på ljudnivåerna, inte minst när det gäller uteserveringarna. Det kan bli en kostsam historia för restaurangägare som kanske behöver se över ljudisoleringen för att tillgodose grannarnas önskemål.

Här menar finansborgarrådet att Berlin är ett föredöme.

– Där går man in från stadens sida och tar investeringar för att dämpa buller när grannar blir störda.

– Vi behöver se nattklubbar och kultur som investeringar som leder till företagsetableringar och att talanger vill komma hit. Vi ska se det som en tillgång, menar hon.

Hur kan du som politiker påverka?

– Vi behöver lära oss av städer som Köpenhamn, Berlin och New York och inte ha tomma lokaler, utan istället möjliggöra att kulturutövare kan finnas på plats. Vi behöver fundera över hur vi kan skapa billigare lokaler även i de centrala delarna. Det skulle kunna handla om lokaler som i nuläget är tomma på kvällar och helger till exempel.

Har Stockholms uteliv återhämtat sig efter pandemin?

– Nej,  inte än. Många restauranger vittnar till exempel om att det är svårt att rekrytera tillbaka personal. Vi pratar mycket med just stadens restauranger om hur vi kan motivera studenter att söka sig till utbildningar, säger hon och tillägger att hon inte vill ha en stad där vi sitter fast i våra stadsdelar.

– Vi ska mötas och det gör vi genom kultur och nöje. Vi behöver skapa hyreslättnader och vara behjälpliga om det behövs när någon vill öppna upp klubbar. Den attityden ska prägla oss framåt, säger hon.

LÄS ÄVEN:
”Stockholm vill bli norra Europas ledande evenemangshuvudstad”

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...