Annons

Årets ciceron lyfter yrkesfiskarnas betydelse för besöksnäringen

zoom Malin Andersson är Årets ciceron 2022. Foto: Peter Jönsson
Malin Andersson är Årets ciceron 2022. Foto: Peter Jönsson
NYHETER. Hur ska småskaliga yrkesfiskare bli en del av besöksnäringen? Det tar forskaren Malin Andersson upp i sin avhandling – får utmärkelsen Årets ciceron i besöksnäringen 2022.
Annons

Årets ciceron är branschens årliga utmärkelse till en forskare som bidrar till nytta för besöksnäringen. Årets vinnare, som får ett stipendium på 100 000 kronor, är Malin Andersson vid institutionen för strategisk kommunikation på Lunds universitet. Hon får utmärkelsen för sin doktorsavhandling ”Kustnära yrkesfiske i förändring: Från mångsysslare till entreprenör” som hon disputerade med vid institutionen för service management och tjänstevetenskap.

– Det är så himla kul och viktigt att besöksnäringen tar del av, och premierar, vetenskaplig kunskap. Och såklart kul för mig personligen som har lagt ner så mycket arbete på det här, säger Malin Andersson, och fortsätter:

– Avhandlingen bidrar till forskningen om besöksnäringen. Den ger det sociokulturella perspektivet på småföretagande. För dem som jobbar med beslutsfattande, och även andra aktörer inom besöksnäringen, är det viktigt att få insikt i de vardagliga utmaningarna för den här yrkesgruppen.

Grundbulten i kustens näringsliv

Malin Andersson har undersökt hur kustnära yrkesfiskares roll förändrats under 2000-talets första årtionden. Hon har besökt yrkesfiskare längs Sveriges västkust och i sin etnografiska studie har hon bland annat gjort intervjuer, följt med på̊ fisketurer, besökt fiskbutiker och deltagit på yrkesfiskares möten.

– Jag tror och hoppas att avhandlingen ger kunskap om en liten yrkesgrupp som är grundbulten i kustens näringsliv, med en stark koppling till vårt kulturarv och vår lokalhistoria. Fiske, och rollen som yrkesfiskare, attraherar besökare. Jag hoppas att jag har bidragit till att förstå den här världen, som är väldigt komplex, intressant och spännande.

En samhällsbärande funktion

Yrkesfiskarna som deltar i studien erbjuder hummersafaris, har restauranger och organiserar festivaler. De försöker forma sin roll som yrkesfiskare i den tjänsteinriktade ekonomin och besöksnäringen, och bidrar på så vis till destinationers attraktivitet.

– Det är dags att ställa frågan; vill vi ha en levande kustbygd med lokalt fångad fisk på tallriken? Besöksnäringen har en samhällsbärande funktion och här finns en möjlighet för yrkesfiskarna att hitta nya vägar. Men många av de småskaliga yrkesfiskarna har det tufft och behöver stöd i det här.

Möjlighet till upprättelse

Malin Anderssons forskning om yrkesfiskare är inom området kunskapsturism. När yrkesfiskarna möter besökare i hamnen eller tar med dem på hummersafari blir det ett tillfälle att dela kunskap om fisket och kulturarvet.

– Mötena blir också en möjlighet att få upprättelse. Det finns många fördomar och föreställningar om fiskenäringen, som ju har stora miljöproblem att brottas med. Men det blir ofta en generaliserad bild där man glömmer att det också finns ett småskaligt fiske som är hållbart.

 

Läs mer:

Viktigt att utgå ifrån småföretagares behov

Årets Ciceron visar hur hållbara event kan förändra beteenden