Annons

Årets Kockelev visar vägen till framtidens mat

zoom Jurymedlemmen Viktor Westerlind, Operakällaren, Ulrika Brydling, tävlingsledare, vinnaren Benjamin Eriksson och Helene Kugelberg, vd Årets Kock Foto: Årets Kock/Karina Ljungdahl
Jurymedlemmen Viktor Westerlind, Operakällaren, Ulrika Brydling, tävlingsledare, vinnaren Benjamin Eriksson och Helene Kugelberg, vd Årets Kock Foto: Årets Kock/Karina Ljungdahl
NYHETER. "Det känns som att jag kommer få jobba med min hobby", säger 18-åriga Benjamin Eriksson från Mjölby Gymnasium Dackeskolan, som tog hem titeln Årets Kockelev.
Annons

Årets Kockelev är en av de största satsningar som arrangeras för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige. I tävlingen får kockeleverna en unik möjlighet att visa upp sin talang och kreativitet i köket, samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer.

Syftet är att främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.

– Tävlingen Årets Kockelev är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och för att främja återväxt, säger Helene Kugelberg, vd Årets Kock.

Grattis Benjamin till utmärkelsen! Hur känns det att ha tagit hem titeln Årets Kockelev?

– Det var faktiskt väldigt oväntat. Jag hade inte räknat med en pallplats. Men jag tror tanken bakom min rätt var det som avgjorde. Den passade årets tema med regenerativt jordbruk, säger Benjamin Eriksson som går restaurangprogrammet på Mjölby Gymnasium Dackeskolan.

Berätta lite om din idé med de två rätterna du tävlade med.

– Vi hade två uppgifter. Dels skulle vi laga tillbehör till en hemlig råvara. Eftersom vi inte visste om det skulle vara ett växtbaserat protein, kyckling, kött eller fisk satsade jag på kroketter gjorda på gulärt, smaksatt med den lagrade osten Gammel Knas och en sås baserad på kycklingfond. Den hemliga råvaran visade sig vara hängmörad ryggbiff, och mina tillbehör gick hem hos juryn.

– Uppgift nummer två var att göra en rätt som skulle sätta ljus på regenerativt jordbruk. Jag är själv uppvuxen på en getgård, där mina föräldrar driver ett småskaligt mejeri. Det blev en rätt med tema hundra procent get: en Killingkorv matchade med mejerier gjorda på getmjölk, primörbeta och sommarkål. Jag har med mig fokuset på fina råvaror hemifrån!

Vad var tanken bakom din ”geträtt”?

– Rätten är min tolkning av temat regenerativt jordbruk och ekologiskt mejeri i ett nutida hållbarhetstänk. Korv är “smart” från ett regenerativt perspektiv då den förutom killinglår och killinghjärta innehåller korven gotlandslins och svampduxelle som tas vara på vid kokningen av buljongen. Jag matchade korven med klassiska smaker som betor och getost, senapsfrön, dill och pepparrot.

– Getost är något som funnits på menyn hos restauranger i många år. Men köttet från geten eller killingen har däremot ofta setts ner på. I den här rätten vill jag föra fram killingköttet och visa på den stora variation livsmedel som geten har att erbjuda förutom ost. Allt mejeri och kött i rätten kom från det småskaliga gårdsmejeriet Löt. Gården jobbar med ett hållbart och nutida tänk där man har stor respekt för både djuret men också den närliggande naturen.

Du verkar ha framtiden för dig! Varför lockar restaurangbranschen dig?

– Kock är ett otroligt kreativt yrke – ingen dag är den andra lik. Jag gillar att experimentera och det känns som jag kommer få jobba med min hobby, säger Benjamin Eriksson.

Läs även intervjun med Lovisa Hutton, Sveriges bästa kvinnliga commis 2023.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...