Annons

Avenyfamiljen styr mot nya klimatmål

zoom Foto: Christoffer Falk/Avenyfamiljen
Foto: Christoffer Falk/Avenyfamiljen
NYHETER. Solpaneler, fossilfri fordonsflotta och biogas i köken – nu satsar restauranggruppen Avenyfamiljen i Göteborg stort på att utveckla sitt klimatarbete.
Annons

Nästa år monteras solpaneler på taken till fastigheterna på Tredje Långgatan i Göteborg, där Avenyfamiljen har flera av sina restauranger.

Under året har koncernen, som inkluderar restauranger som Yaki-Da, Taverna Averna och Made in China, även bannlyst fossildrivna bilar.

I vår ska den sista varubilen bytas ut mot en elbil vilket kommer göra fordonsflottan helt fossilfri. I den ingår även fem eldrivna sparkcyklar som medarbetarna kan använda för att ta sig mellan exempelvis möten. Sedan tidigare jobbar Avenyfamiljen även med biogas i köken.

Ambitionen är hög: att vara ledande i hållbarhetsfrågor i branschen och därmed inspirera såväl andra företagare som leverantörer och gäster.

– Det är den största utmaningen planeten står inför och därför ökar vi nu arbetstakten kring vårt klimatarbete ytterligare, säger Tobias Hamberg, vd Avenyfamiljen. Det är även en förutsättning för att kunna rekrytera och behålla medarbetare.

Det första stora steget tog företaget i och med att Yaki-Da KRAV-certifierades 2014. Sedan dess har Avenyfamiljen växlat upp klimatarbetet i flera omgångar. Koncernen har bland annat en 200 kvadratmeter stor ekologisk takodling på Tredje Långgatan och en helt ekologisk vinlista.

Personalen källsorterar ”ner på kapsylnivå” och jobbar på att minska förbrukningen av sugrör, drinkpinnar och andra plastartiklar. Enligt Tobias Hamberg är klimatarbetet en läroprocess som handlar om att prova sig fram.

Vad är ditt bästa tips till andra som vill börja jobba mer hållbart?
– Börja med en KRAV-certifiering eftersom det arbetet är väldigt nyttigt och lärorikt. Det innebär nya rutiner med tydliga riktlinjer för till exempel källsortering, miljöpolicy och inköp av råvaror.

Hur ser du på ekvationen hållbarhet och lönsamhet?
– Om du inte har ett hållbarhetstänk kommer du inte finnas kvar på sikt.