Annons

”Avgörande besked för hela besöksnäringen”

zoom Christian Clemens, vd Stockholmsmässan och Carin Kindbom, vd och koncernchef Svenska Mässan Gothia Towers. Foto: Pressbild
Christian Clemens, vd Stockholmsmässan och Carin Kindbom, vd och koncernchef Svenska Mässan Gothia Towers. Foto: Pressbild
NYHETER. En stor lättnad och nästan overkligt bra. Stockholmsmässan och Svenska Mässan Gothia Towers ser ljust på framtiden när restriktionerna för mässanläggningarna nu tas bort. Samtidigt tror de att det kommer vara fortsatt viktigt att erbjuda säkra evenemang.
Annons

Från och med den 29 september släpps restriktionerna och öppnar upp möjligheten för mässor och evenemang att dra i gång som vanligt igen. Både Stockholmsmässan och Svenska Mässan Gothia Towers  ser ljust på framtiden.

– Det känns nästan overklig bra och efterlängtat. Ett avgörande besked för hela besöksnäringen, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan Gothia Towers.

Samtidigt har mässanläggningarna drabbats hårt av pandemin och att gå tillbaka till normalläge kommer med utmaningar. Tack vare engagemanget i säkerhetskonceptet ”Vi ses säkert” har Stockholmsmässan sedan en tid tillbaka planerat för att starta sin verksamhet den 1 oktober.

Fortsatt säkra event

Nu arbetar de med att anpassa uppstarten efter beskedet om att restriktionerna tas bort. Men att fortsatt kunna erbjuda säkra event är någonting som både Svenska Mässan Gothia Towers och Stockholmsmässan tror kommer vara viktigt.

– Det känns viktigt för hela branschen att oavsett vad Folkhälsomyndigheten säger kunna erbjuda säkra och trygga möten. Det är för tidigt för att säga hur vi kommer anpassa ”Vi ses säkert” till det som gäller nu, men vi kommer hålla fast vid att undvika trängsel på våra arrangemang, säger Christian Clemens, vd för Stockholmsmässan.

Under 2020 landade resultatet för Svenska Mässan Gothia Towers på -278 miljoner kronor, även Stockholmsmässan har förlorat betydande summor och tvingats dra ner på utgifter samt anpassa organisationen. Trots det ekonomiska bakslaget är mässhallarna positiva till att kunna öppna upp mässverksamheten igen redan under hösten.

Dragkamp om kompetenser

– Det som påverkar oss är att vi kan behöva förstärka inom vissa områden där vi dragit ner, men vi har kvar den kärnkompetens vi behöver för en uppstart. En utmaning framöver kan vara när väldigt många företag kommer i gång samtidigt och att det kan komma att bli en dragkamp om vissa kompetenser, säger Christian Clemens.

För Svenska Mässan Gothia Towers som under det senaste året nästan halverat sin fasta personalstyrka har rekryteringarna redan påbörjats och kommer nu att accelereras.

– En annan utmaning, om än en angenäm sådan, är att vår kalender för 2022 är nästan intill full redan nu. Men vi kommer att göra allt för att möta så många förfrågningar som möjligt, säger Carin Kindbom.