Annons

Besökare från Indien och Kina i täten för Stockholms turistboom

zoom Medan konjunkturen i Stockholm försvagas råder fortsatt<br />
 optimism bland hotell och restauranger. Foto: Colourbox
Medan konjunkturen i Stockholm försvagas råder fortsatt
optimism bland hotell och restauranger.
Foto: Colourbox
NYHETER. Turismen från Indien till Stockholm har ökat med över 500 procent på tio år. Det bidrar till det allmänna uppsvinget för turismen i den svenska huvudstaden. På tio år har gästnätterna ökat med totalt 56 procent, visar nya siffror från Stockholms Handelskammare.
Annons

År 2018 stod Stockholms besöksnäring för närmare 15 miljoner gästnätter, vilket är en kraftig ökning jämför med 2008 då besökarna stod för närmar tio miljoner gästnätter. Uppgången leds av de besökarna som blev närmare 80 procent fler under perioden. Ligan leds av besök från Indien, som ökade med 505 procent följda av Kina som ökade med 227 procent.

– Det är länder med stor befolkning som tidigare inte rest så mycket. Turismen från dessa tillväxtländer har en väldigt stor och underutnyttjad potential som exportnäring, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Stockholms Handelskammare förutspår att trenden kommer att hålla i sig.

– Indier och kineser kommer att resa betydligt mer än tidigare och vill man möta utvecklingen och klara av att ta emot stora mängder långväga gäster så kommer huvudstadens flygkapacitet vara en nyckelfaktor. Därför är det angeläget att Arlandarådets slutrapport offentliggörs och kan diskuteras, säger Stefan Westerberg till DN.

Medan konjunkturen i Stockholm försvagas råder fortsatt optimism bland hotell och restauranger, visar Handelskammarens konjunkturpejling Stockholmsbarometern.

– När det kommer till jobben så sänder restaurang- och hotellbranschen goda signaler också. Under det andra kvartalet i år så var det ett fortsatt högt anställningstryck, säger Stefan Westerberg.