Annons

“Besökarna är en del av kretsloppet”

zoom Solcellsparken i Fjällskär utanför Nyköping. Foto: Mickael Tannus
Solcellsparken i Fjällskär utanför Nyköping. Foto: Mickael Tannus
NYHETER. Sveriges största solcellspark är invigd och driver nu tre av Parks and Resorts verksamheter under sommarsäsongen.
Annons

För lite mer än ett år sedan drog Parks and Resorts igång ett stort solcellsprojekt tillsammans med elbolaget Bixia och Svea Solar. Och i slutet på maj invigdes det som nu är Sveriges största solpark, i Fjällskär utanför Nyköping. Elen som produceras ska driva verksamheterna Skara Sommarland, Kolmården och Gröna Lund under sommarsäsongerna.

– Vi har använt grön el under många år men har då tagit del av den el som fanns. Nu adderar vi ny grön el och det känns väldigt bra, säger Gabriella Granditsky, nytillträdd hållbarhetschef på Parks & Resorts.

Ekonomiskt och ekologiskt hållbart

Solenergin som produceras i parken genererar drygt 20 GWh per år, vilket är likvärdigt med årsförbrukningen av 4 000 svenska villor.

– Vi behöver grön och hållbart producerad el bland annat för att driva våra attraktioner och ta hand om våra djur. Det här är ett bra exempel på hur ekonomisk och ekologisk hållbarhet går ihop väldigt tydligt. Vi har nu signat en överenskommelse för tio år framåt, vilket ger oss trygghet i energiförsörjningen och en förutsägbarhet kopplat till priset.

Märker besökarna i parkerna av den nya satsningen på något sätt?
– Ja, vi hoppas det! Vi håller på att ta fram en utställningspunkt på Kolmården med bland annat ett interaktivt spel som ska visa hur solenergin fungerar i praktiken. Men framförallt kan besökarna sitta i attraktionerna, titta på solen och känna sig som en del av kretsloppet!

Parks and Resorts vill ligga i front och bidra till Sveriges energiomställning. Varför är det viktigt för er?
– Hållbarhet är viktigt för alla idag. Vi är ett långsiktigt bolag och vi vill fortsätta leverera upplevelser till generationer framåt. Vi vill ta ansvar och behöver jobba hållbart både i det lilla och det stora. Det här är bara en del av vårt arbete, säger Gabriella Granditsky.