Annons

Besöksnäringen vill se nystart av Almedalen

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Föreningen ”Gotlands förenade besöksnäring” vill ta över driften av Almedalsveckan. ”Det behövs ett samlat grepp för hur vi kan utveckla veckan långsiktigt" säger Frida Ganshed på Gotlands förenade besöksnäring.
Annons
Politikerveckan i Almedalen har på senare år fått allt mer kritik. Flera aktörer har minskat sin närvaro under veckan och röster har höjts om att arrangemanget är för långt och dyrt för deltagarna. I år ställs Almedalsveckan in på grund av coroapandemin, vilket öppnar för möjligheten att göra en nystart, menar ”Gotlands förenade besöksnäring”, GFB, som vill ta över driften av eventet.
– Jag tror att vi skulle kunna driva Almedalsveckan på ett effektivare och mer lättillgängligt sätt. Idag har deltagarna exempelvis många olika kontaktytor – en för el, en för markplats, en för tält. Om man skapar en kontaktyta blir arrangemanget mer kostnadseffektivt och användarvänligt, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för GFB
Huvudsyftet för GFB med att ta över driften av Almedalsveckan är dock att säkra långsiktigheten av arrangemanget.
– Almedalsveckan är oerhört viktig för hela Gotland, inte minst för besöksnäringen. Den har funnits i över 50 år och hittills har den växt organiskt vilket har varit rätt så här långt. Men vi tror inte att det räcker framåt. Det behövs tydliga strategier för hur vi kan utveckla veckan långsiktigt säger Frida Ganshed.
I förra veckan meddelade riksdagspartierna att de vill tidigarelägga och korta Almedalsveckan. Beskedet välkomnas av Gotlands besöksnäring som gärna ser att den flyttas från vecka 27 till vecka 26 och kortas till fem dagar.
– Vecka 27 är redan en stor vecka för den vanliga turismen så om vi en tidigarelägger Almedalsveckan med en vecka får vi ut mer av sommaren, säger Frida Ganshed och fortsätter:
– Vi har tittat på Folkemötet på Bornholm. Genom att ta det bästa från Almedalsveckan har de på tio år lyckats skapa en fyra dagars lång mötesplats som lockar lika många till Bornholm som besöker Almedalsveckan. Med tydliga teman och partier som samsas om dagarna. Det kan vi göra också på Gotland.
Idag arrangeras veckan av Region Gotland och partierna. GFB vill att arrangemanget istället går ut på upphandling.
– Vi hoppas att i ett första steg få igång en dialog med Region Gotland om detta så att vi tillsammans kan titta på hur vi ska skapa en ännu bättre Almedalsveckan framöver, säger Frida Ganshed.