Annons

Böcker istället för plastleksaker på Burger King

zoom Gustaf Wetterwik, marknadsdirektör på Burger King och Henrik Nerell, presschef på McDonalds. Foto: Pressbild
Gustaf Wetterwik, marknadsdirektör på Burger King och Henrik Nerell, presschef på McDonalds. Foto: Pressbild
NYHETER. Burger King slutar med plastleksaker i sina barnmenyer som ett led i företagets klimatarbete. Från och med nu får barnen i stället böcker till burgarna.
Annons

Flera snabbmatsrestauranger i världen inkluderar leksaker, oftast av plast, i sina barnmåltider. Nu har Burger King i Sverige beslutat att ersätta sina plastleksaker med böcker.

– Vi gör det här både för att minska vårt klimatavtryck och samtidigt skapa ett bättre erbjudande till våra kunder, säger Gustaf Wetterwik, marknadsdirektör på Burger King. Övergången är redan i gång, vi har haft som mål att ha fasat ut alla leksaker, men vi har en del leksaker kvar i förråden och de ska förstås inte bara kastas.

Böckerna är skrivna av mindre kända svenska författare och producerade i en Svanenmärkt fabrik i Lettland. Den första boken heter Peppy Pals och riktar sig till barn mellan 2 och 6 år.

– Den handlar om ett gäng djurvänner som lär barn om känslor, empati och vänskap på ett lekfullt sätt. Längre fram kommer även en pysselbok för barn. Vi har länge haft dialog med olika aktörer inom boksektorn, men det tog ett tag att hitta ett koncept som passade oss.

Hur jobbar Burger King med att minska den övriga plastförbrukningen?

– Vi började med att flytta lock och sugrör bakom disken och endast ge ut dem på förfrågan. Under 2020 har vi ersatt engångsmaterial i plast, som glassbägare, sugrör och bestick, med nedbrytbara och förnyelsebara material som papper och trä. Denna utfasning innebär en årlig minskning av 26 ton plast i Sverige. Under 2021 kommer vi att byta ut fler artiklar till mer hållbara alternativ.

Har ni någon målsättning för när all plast ska vara utfasad?

– Nej, eftersom det inte finns fullgoda ersättare för all plast för närvarande. Vi arbetar i första hand med att reducera antalet engångsartiklar i plast och att byta ut dem till mer hållbara material, eller att introducera flergångsförpackningar.

Burger King är inte först med att inkludera böcker i stället för leksaker i barnens måltider. McDonalds har sedan flera år ett samarbete den ideella föreningen Läsrörelsen. McDonalds satsar också stort på att minska sin plastförbrukning. I förra veckan rapporterade Besöksliv att McDonalds ersätter plastbesticken med bestick i trä. Även leksakerna ingår i kedjans plan för minskad plastförbrukning.

– Redan nästa år kommer det att bli rätt stora förändringar, säger Henrik Nerell, presschef på McDonalds. Leksaker i hårdplast kommer att ersättas av pyssel eller leksaker i andra material, som tyg eller trä. Det är ett jätteprojekt som det globala teamet har jobbat med länge.