Annons

Bocuse d’or ställs in – skjuts upp till i höst

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Många evenemang, mässor och tävlingar i vår ställs nu in till följd av Coronoa-krisen. Nu senast drabbas europeiska matlagningseliten av att Bocuse d’Or i Tallinn avblåses – och flyttas fram tills i höst. ”Vi har en ansträngd budget så vi får se om vi kan fortsätta träna på heltid”, säger den svenske kandidaten Sebastian Gibrand.
Annons

Restaurangmässan Gastro Nord skjuts fram, festivalen Skånska Drycker likaså, även Stella-galan, och Visitas riksfinal i kockduell för högstadielever. Idag kom besked att festivalen Smaka på Stockholm, som brukar locka stor publik, skjuts fram även den.

Listan kan göras lång.

Nu avblåses även Bocuse d’Or, kock-EM, som skulle arrangerats i Tallinn i maj. Det är upptakten till VM som hålls i Lyon i januari vartannat år. Förra året tog svenske Sebastian Gibrand och Team Sweden silver där, och i år var målet att vi EM ta sig tillbaka till franska världsfinalen – och knipa guldet

Du har tränat heltid i ett par år nu, från den svenska uttagning 2017 till EM året därpå. Hur känns det här beslutet?

– Jag kan bara förbehålla mig till vad som händer i världen och vara ödmjuk inför det. Att de ställer in nu kommer inte som en blixt från en klar himmel, säger Gibrand.

Vad händer nu?

– Det är väldigt oklart. Gastronomi Sverige har ett extrainsatt styrelsemöte på fredag. Då ska vi ta ställning till hur vi ska gå vidare, om vi ska fortsätta träna. Det är ju en ansträngd budget så utifrån den ser vi vilka förutsättningar vi har.

Det här är ju ditt heltidsjobb att träna inför Bocuse d’Or. Inget vanligt linjekocks-jobb direkt. Hur känner du inför allt som händer i restaurangbranschen just nu?

– Det här är inget vanligt åtta-till-fem-jobb, vissa dagar håller jag på i tio, tolv timmar i sträck. Samtidigt så har jag mitt egna företag på sidan, tillsammans med Robert Sjöberg. Men hundra procent är träning och så blir det lite extra på egna bolaget.

– Jag känner för alla i branschen, det är riktigt synd om de flesta restauratörerna nu. För min del var det längesen jag hade ett vanligt jobb.  Jag hade ändå bara räknat med att tjäna samma som de senaste åren och det är ju noll.

Hur ser en tävlingskocks lön ut, egentligen? 

– Jag har ingen lön från Gastronomi Sverige. Förra omgången levde jag på sparade pengar. På många sätt så är det här som en utbildning, det skulle kosta ungefär samma om jag pluggade projektledarskap. Den här omgången har jag avtalat så jag får driva mitt egna bolag på sidan i alla fall. Men, allt som allt har jag nog betalat en miljon ur egen ficka.

Den nya europeiska Bocuse d’Or är nu framskjutet till 3-4 september. Sebastian Gibrand säger att laget känns starkt, Jonas Dahlbom är återigen coach, liksom Henrik Norström fortsatt svensk tävlings-president och commis är Jakob Persson.

– Vi får fokusera på det som känns bra, nu kanske vi istället får möjligheten att experimentera lite mer.

LÄS MER HÄR.