Annons

C kräver kompensation till nöjesparkerna

zoom Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Foto: Pressbilder" />
"Det här handlar ju om tusentals jobb som nu försvinner", säger
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.
Foto: Pressbilder
NYHETER. Nöjesparkerna som tvingas hålla stängt resten av året förlorar hundratals miljoner – de måste få ekonomisk kompensation, menar Centerpartiets Anders W Jonsson.
Annons

I måndags kom de fruktade beskedet att inget undantag från 50-regeln ges till svenska nöjesparker. Det innebär hundratals miljoner i förlorade inkomster och tusentals förlorade arbetstillfällen, inte minst för unga.

 

De nöjesparker som inte kan öppna, – som Liseberg och Gröna Lund, – måste få ekonomisk kompensation av staten, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

 

– Det här handlar ju om tusentals jobb som nu försvinner, och de flesta av dem säsongsarbetande ungdomar, säger Anders W Jonsson till Sveriges Radio, och tillägger att han ska ta upp frågan med finansminister Magdalena Andersson.

Anders W Jonssons förslag är att till exempel förlänga omställningsstödet som en form av kompensation.

Han säger till SR att han inte fått någon förhandsinformation om regeringens beslut.

– Här handlar det om att regeringen har fattat ett beslut som stänger en hel bransch, och då måste staten kompensera.

Omställningsstödet riktar sig till företag som till följd av coronapandemin har tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april i år, jämfört med samma period 2019.

Även Lars Hjälmered, moderat riksdagsledamot från Göteborg och ordförande i näringsutskottet kräver besked på om och hur regeringen planerar att kompensera för de kommande ekonomiska förlusterna.

Lars Hjälmered betonar i en intervju med Göteborgs-Posten att han respekterar Folkhälsomyndighetens rekommendationer som ska ligga till grund för beslutet, men vill ha besked om kompensation till nöjesparkerna.

– Pudelns kärna för mig när det gäller Liseberg, man får konstatera att 2 500 ungdomar nu inte får sitt sommarjobb, och det har också sitt pris i detta. Och det jag tycker nu är att regeringen måste svara på vilket sätt man nu avser kompensera Liseberg och andra nöjesparker, säger han till Göteborgs-Posten.

Även Lars Hjälmered anser att regeringen borde förlänga omställningsstödet, speciellt för ett bolag som Liseberg som är beroende av sommarmånadernas intäkter, skriver GP.