Annons

Certifierade skolor lockar fler elever

zoom Hotell och turismprogrammet på Borgarskolan var en av de första godkända utbildningarna.
Hotell och turismprogrammet på Borgarskolan var en av de första godkända utbildningarna.
NYHETER. Ett år har passerat sedan den första utbildningen certifierades enligt besöksnäringens egen standard, och utfallet är väldigt positivt. Nu ska även utbildningar inom yrkesvux få möjligheten.
Annons

Senast Besöksliv skrev om Visitas certifieringar, i november 2022, hade ytterligare två skolors utbildningar fått kvalitetsstämpeln: Dragonskolan i Umeå och Ryssbygymnasiet i Ryssby. Sedan dess har även Ekbackeskolans hotell- och turismprogram i Osby certifierats, liksom Rönnowska skolan i Helsingborgs hotell- och turism samt restaurang- och livsmedelsprogram (inriktning kök och servering).

I dagsläget har nu sammanlagt 10 utbildningar certifierats och för ett 60-tal har processen inletts.

För de skolor som blivit certifierade märks ett ökat söktryck, särskilt från behöriga elever som klarat grundskolan. Det säger Heinz Glöckler, projektledare på Visita.

–  Vi ser att det gett en ökad attraktivitet, att antalet sökande ökat med uppemot 40 procent. Särskilt när det gäller hotell- och turismprogrammet märks en stor skillnad. Malmö Borgarskola fick till exempel 60 sökande till sina 40 platser, vilket innebar att det blev en ny konkurrens om platserna, konstaterar han.

”Ett lyckligt äktenskap”

Men framför allt har certifieringsprocessen inneburit en nära kontakt mellan företag inom besöksnäringen och skolorna.

– Det finns inte längre ett “vi” och “dom”, utan de arbetar tillsammans. Både företag och skolor har en helhetssyn på vad eleven ska kunna för att bli anställningsbar och de har gemensamt tagit fram villkor där värdegrunden varit väldigt viktig, säger han och beskriver det som ett “lyckligt äktenskap”.

– Det finns en stabil grund för samarbetet.

Kvalitet leder till attraktivitet

I mars hölls en konferens i Malmö med de skolor som i dag är certifierade och det har även byggts upp ett nätverk mellan skolorna. Nästa steg är att, i samarbete med kommunerna, även certifiera utbildningar inom yrkesvux.

Visita levererar, tillsammans med lokala och regionala företag, upplägg och innehåll till de ansvariga kommunerna och ser till så att utbildningarna präglas av schysta villkor.

– Beslutet att bygga upp och implementera certifiering av yrkesutbildningar har blivit väldigt lyckosamt. Det visar att kvalitet och anställningsbarhet leder till attraktivitet, säger Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning på Visita.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter