Annons

Checka in som om det vore 1937

NYHETER. Ljust och fräscht? Inte på Grövelsjöns fjällstation. Här renoverar de för att efterlikna originalutformningen – som det såg ut för 80 år sedan.
Annons

Intill den norska gränsen i Dalarna ligger Grövelsjöns fjällstation. Här pågår en totalrenovering inför vintersäsongen. Men det rör sig inte om någon vanlig upprustning där väggarna målas Stockholmsvita. Målet är att efterlikna samma retrostil som stationen hade vid invigningen 1937. Högspolande toaletter, väggfärg, lampor, panel och handfat  – allt ska vara 30-tal.

Målat som förr

Fjällstationen fick in nuvarande profil när Barbara och Charlie Ekberg tog över värdskapet 1986. Sedan dess har utseende på rum och lokaler ändrats mycket, byggts om och byggts ut. En ny spa-del har tillkommit och man har satsats på hållbarhets- och miljöarbete.

– När den byggdes så var det här en modern och sportig anläggning, helt gjord i trä. På den tiden byggde man där man stod. Fanns det ett snickeri ett par mil ifrån så var det de som tillverkade panelerna. Så det är väldigt fina träpaneler som vi har målat som de var en gång i tiden, säger Charlie Ekberg.

Nu ska 16 rum, allmänna toaletter och duschutrymmen återfå utseendet.

Varför bestämde ni er för att återskapa originalutformningen?

– Dels ligger det i mitt personliga intresse för fjällstationen. Jag har varit platschef sedan 1986 och började faktiskt jobba i fjällen på den här anläggningen och förstått värdet av en sådan här gammal anläggning och att inte förstöra och tidsanpassa den ideligen. Sen var det faktiskt möjligt att återskapa utformandet också.

Hur har ni lyckats få tag på möblerna?

– Idag är det tacksamt. Man kan jämföra det med vår restaurang som har varit Krav-märkt sedan 1996. På den tiden var det besvärligt att få tag på ekologiska produkter. Idag är det inga problem med nytillverkning av allt från 1960 och tillbaka. Man kan nästan köpa till sig ett hem i vilken tidsera man vill.

Sammanlagt har renoveringen kostat strax under en miljon kronor.

– Och vi får ut hemskt mycket av de pengarna. Vi moderniserar inte utan tycker det är en poäng att rum utan toalett förblir så. Däremot utökar vi toaletterna i korridoren. Och då är det sådana som man spolar med ett snöre till en tank i taket. Högspolande.