Annons

Coronaviruset påverkar svenska hotell

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Inställda resor från Kina leder till avbokningar på svenska hotell. "Det vi märker är att hotell som tar emot större grupper påverkas. Vi har ett tapp på någon miljon i månaden nu", säger Kenneth Hultgren kommunikationschef hos Nordic Choice.
Annons

Kinas beslut att stoppa paketresor börjar nu märkas på de svenska hotellen.

– Vi ser att förbudet för researrangörer att arrangera resor slår inte minst mot hotellövernattningar. Det har blivit en tydligt minskad inströmning av turister, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden till Sveriges Radio.

Hos Stordalens Nordic Choice har de svenska hotellen än så länge klarat sig bättre än i grannländerna från effekterna av Coronavirutbrottet.

De största effekterna märks i norska Tromsö och finska Helsingfors.

– Vi har också vissa hotell i Sverige där vi tar emot lite större grupper som påverkas, säger Kenneth Hultgren.

Merparten av de kinesiska turisterna hos Nordic Choice kommer under sommarmånaderna.

Detsamma gäller på Hotel Riverton i Göteborg som är ett populärt hotell bland kinesiska besökare.

– Vi har lite lågsäsong nu. Det kommer fler besökare senare i vår och om det här håller i sig kommer vi att märka av det mer, säger Lina Johansson, ansvarig för mediekontakter hos Hotel Riverton.

– Vi har inte påverkats så mycket än. Vi tappade en grupp från Kina som bokat 17 rum 3-4 nätter i mars, säger hon.

Riverton tillämpar generösare regler än vanligt vid avbokningar till följd av coronaviruset och avstår från att ta ut bokningsavgift. Nordic Choice har liknande regler.

– Kineser från de drabbade områdena som bokat direkt hos oss har fri avbokning, säger Kenneth Hultgren.

Om gästerna bokat via bokningssajter online är det deras regler som gäller för Nordic Choice gäster. Även där har lättnader införts.

Även Scandic tillämpar generösare regler med anledning av coronaviruset, enligt kommunikationsdirektören Elin Westin. Scandic avstår från att kommentera hur viruset påverkat hotellen, med anledning av att bolaget befinner sig i en så kallad tyst period inför att bokslutet offentliggörs den 18 februari.

Visita har fått en del samtal från medlemsföretag som vill ha klarhet i vad som gäller vid avbokningar, enligt chefsjuristen Stefan Lundin.

– Utgångspunkten är att normala avbokningsregler gäller, det vill säga det som har avtalats om avbokning och annat i samband med bokningen gäller. Så vilka regler som gäller vid avbokningar får på vanligt sätt avgöras utifrån avtalet med kunden i det enskilda fallet, säger han.

Kan ett hotell göra något för att minska den ekonomiska skadan?

– Det måste hotellet avgöra i det enskilda fallet – och där kan det förstås vara viktigt att hotellet undersöker vilken rätt till betalning som föreligger enligt bokningsavtalet, säger Stefan Lundin.