Annons

De är bästa whiskykrogen – igen

zoom Brygghuset i Fiskebäckskil är årets bästa whiskykrog. Och ägaren har ett råd till whiskyintresserade: ”Man ska lyssna på sig själv. Välj inte rökig whisky bara därför att. Och häll i vatten och is om du vill”, säger Reine Patriksson.
Brygghuset i Fiskebäckskil är årets bästa whiskykrog. Och ägaren har ett råd till whiskyintresserade: ”Man ska lyssna på sig själv. Välj inte rökig whisky bara därför att. Och häll i vatten och is om du vill”, säger Reine Patriksson.
NYHETER. Nu har årets bästa whiskykrog korats och vinnare är Brygghuset i Fiskebäckskil. Som första restaurang kammar man hem priset för andra gången. Bakom vinsten ligger en samling av 1600 buteljer, rekordmånga provningar och ett nytt hotell.
Annons

Brygghuset i Fiskebäckskil har utsetts till Årets bästa whiskykrog. Det skedde vid Stockholm Beer and Whisky Festival på Nacka Strandsmässan.

 

– Det är jättekul för oss, det är första gången som någon har fått det två gånger. Sedan vi vann 2013 har vi satsat mer på whisky och det känns bra att det uppmärksammas, säger ägaren Reine Patriksson.

 

Whiskeydröm med övernattning

Det senaste året har man byggt ett hotell med 14 rum i anslutning till restaurangen. Även whiskybaren är utbyggd för att kunna ta emot fler grupper för provning.

 

– Hotellet har varit en dröm sedan jag och Jonas Svensson drog igång på 90-talet. Eftersom vi ligger ute på en ö så behöver vi kunna erbjuda övernattning. Och tack vare den nya baren kan 40 personer ha provning samtidigt. Totalt sett har satsningen lett till att vi förra året hade tio gånger fler provningar än vanligt.  

 

Varför vann just ni, tror du?

 

– Vi har ett brinnande whiskyintresse och vår samling innehåller runt 1600 flaskor. Den största delen är skotsk single malt. Vi har också alla flaskor ute i rummet så att gästerna kan känna på dem, vilket uppskattas enormt eftersom det finns legendariska märken som folk bara har sett på bild.

 

Vilken av flaskorna sticker ut mest?

 

– Vi har 400 flaskor som är rena samlarobjekt och de två jag gillar bäst är Macallan 46 Year Old och Ichiro’s Malt Ace of Spades från 1985.  

 

Vilket är det vanligaste felet som görs när gäster beställer whisky?

 

– Många lyssnar på vad andra tycker. Mitt råd är att man ska lyssna på sig själv. Välj inte rökig whisky bara därför att. Och häll i vatten och is om du vill.

 

Efter hotellet och baren, har ni fler nyheter på gång?

 

– Vi planerar att köpa tunnor med whisky från destillerier i Skottland och lagra här hos oss. På så sätt kan gästerna provsmaka direkt ur tunnorna, säger Reine Patriksson.