Annons

De beviljades mikrostöd: ”Värdefullt men krångligt”

zoom Maria Köhler och Härjedalsguiderna beviljades mikrostöd på 28 000 kronor. Foto: Härjedalenguiderna
Maria Köhler och Härjedalsguiderna beviljades mikrostöd på 28 000 kronor. Foto: Härjedalenguiderna
NYHETER. Härjedalsguiderna är ett av de företag som beviljades det mikrostöd regeringen utlyste 2018. Stödet har varit värdefullt för bolagets utveckling, men informationen bristfällig och ansökningsprocessen krånglig, säger ägaren Maria Köhler.
Annons

Naturturismföretaget Härjedalsguiderna erbjuder jakt, fiske och hunddressyr. Under hösten ska företaget utveckla ett fjärde affärsben; naturguidning inklusive älgsafari, fågelskådning och viltspaning.

De nya upplevelserna riktar till bland annat till engelsk- och tysktalande besökare, och kräver därför marknadsföring mot nya målgrupper. För detta ändamål passade mikrostödet till små naturturismföretag, som regeringen utlyste 2018 perfekt.

– Vi hade planerat detta redan innan vi hörde talas om mikrostödet, men så förstod vi av Länsstyrelsen att det vi skulle göra matchade stödet perfekt, så då kunde vi få en del av kostnaderna betalda för något vi ändå hade tänkt att göra, säger Maria Köhler, som driver Härjedalsguiderna tillsammans med sin man.

Härjedalsguiderna beviljades stöd på 28 000 kronor som ska gå till produktion och marknadsföring av den nya satsningen.

– Vi bygger en ny hemsida som ska översättas till engelska och tyska, vi ska även göra youtubefilmer samt digital annonsering för att nå ut till potentiella besökare, säger Maria Köhler.

Paret har hittills drivit Härjedalsguiderna parallellt med sina ordinarie jobb, men från årsskiftet ska Maria Köhler jobba med företaget på heltid. Ambitionen att utöka med fler tjänster är att få fler uppdrag och kunna ta ut en lön och leva på den egna verksamheten.

– Vi får se hur detta faller ut, men vi hoppas att på sikt även kunna anställa personal.

Det var inte så många företag som ansökte om mikrostöd, hur upplevde ni ansökningsprocessen?

 – Vid första informationstillfället såddes ett frö, men det var först när jag fick höra om det igen som jag bättre förstod vad det handlade om. Sedan var ansökan väldigt krånglig! Jag var till slut tvungen att ringa Länsstyrelsen som fick guida mig över telefon.

Vad var krångligt?

– De ville ha så mycket information för så lite, det kan ta död på vilken glädje och framåtanda som helst, då skiter man i det. Det måste vara lätthanterligt och lättförstått.

 Mikrostödet som erbjöds låg på mellan 15 000 och 50 000, hur värdefullt är den här typen av små stöd för er och företagets förutsättningar att växa?

– Vi tycker att det är värt det. Det är ett risktagande vi gör, men vi får växa i den takt vi orkar. Om man ska växa handlar det om att ha tålamod, och hitta rätt kunder som är beredda att betala. Det är det vi förhoppningsvis gör nu genom vår nya hemsida och digital annonsering.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...