Annons

”Som att sparka på någon som redan ligger ned”

zoom Foto: Sturebadet
Foto: Sturebadet
DEBATT. I fredags när nyheten om strejkvarsel ordagrant slog till rakt i magen gick luften ur mig och med mig säkert otaliga företagsledare i besöksnäringen, skriver Sturebadets vd Sunniva Fallan Röd.
Annons

Ännu en gång gick luften ur sen coronaviruset lamslog världen. Vi har som tur är en magisk förmåga att börja andas igen och bli lösningsorienterade. Det tror jag inte minst är talande för alla fantastiska människor som jobbar i en bransch där det alltid sker något oväntat. Frågan nu är dock hur många som har tillräckligt med kraft kvar att resa sig igen om denna bransch skulle drabbas av strejk.

Min första tanke i fredags när jag läste att HRF hotar med strejk var att detta är nog droppen för många av de duktiga företagare vi har vi vår bransch. För en stor andel räckte det troligtvis med varslet. Även om det skulle röra sig om ett tomt hot skickar det många in i känslan av hopplöshet och ännu mer oro. Inte minst med alla bekymmer som en period av strejk innebär. En strejk som har som grund, i dagsläget, helt orimliga lönehöjningar. Lönehöjningar som inte bara drabbar företag och deras ägare, men lika mycket alla våra medarbetare och slutgiltig skattebetalarna med ökat stöd i permitteringar och ytterligare uppsägningar.

Alla dessa människor som har slitit ända sedan mars/april lever fortfarande i en väldigt tuff vardag och de är vår bransch’ hjältar. Inte på samma sätt som vårdpersonalen är, men för att de håller samhället igång och försöker bidra till en så normal vardag som det går just nu. Det handlar nu inte om att tjäna pengar, det handlar för väldigt många om att bara överleva.

De allra flesta av medarbetarna i vår bransch har antingen blivit av med sitt arbete eller varit delvis lediga med nästan fullt betald lön. Den enorma tacksamhet som företagsledare har känt för att vi fick möjlighet att slippa säga upp alla eller delar av våra team och hellre erbjuda korttidsarbete är nog svår att beskriva. Utan detta stöd hade vardagen för så många människor sett helt annorlunda ut nu – det gäller lika mycket för ägare, ledare som medarbetare. Med stödet följde hopp och motivation att fortsätta försöka driva våra företag framåt och inte ge upp.

Jag är lyckligt lottad som får driva företag inom besöksnäringen som har klarat sig okej under denna tid, men mitt hotellhjärta gråter över det bakslag som kom i fredags. Tiden under covid-19 med Visita, Unionen och HRF, och även vårt samarbete i UHR, har visat att när vi samarbetar har vi en enorm kraft att fatta kloka beslut som påverkar många människor positivt. Låt oss fortsätta på den vägen i stället och tillsammans göra vår bransch stark, hållbar och inte minst en rolig och trygg bransch att arbeta i.

Jag kan inte nog betona att vi måste sluta med detta maktspel mellan parter. Vi behöver i alla diskussioner vi befinner oss i, även när vi är som mest oeniga, se till det som är viktigare än oss själva och välja det som blir bra för helheten.

Att varsla om strejk när branschen redan befinner sig i kris är som att sparka på någon som redan ligger ned. När vi arbetar för att båda parter skall ”vinna” blir 1+1 faktiskt 3.

Sunniva Fallan Röd

Sturebadet

Sturebadet Marina Tower

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...