Annons

”Det är ett tungt beslut”

zoom
"Det blev ganska tårfyllt när jag skulle berätta för personalen", säger Visitas vd Eva Östling.
NYHETER. Efter åtta år lämnar Eva Östling sin roll som vd för Visita. Det sker i början av 2018, meddelade hon idag. ”Jag vill hinna med något mer” säger hon till Besöksliv.
Annons

Att du säger upp dig kommer som en överraskning. När bestämde du dig för att sluta?

– Jag har funderat rätt länge över när det är rätt läge att gå – men tillfället är aldrig rätt. Men en sak: Jag ville att avtalsrörelsen skulle vara avklarad. Det är bra att det blev ett treårigt avtal.

 

Varför slutar du?

– Det är ett tungt beslut. Det blev ganska tårfyllt när jag skulle berätta för personalen i förmiddags. Det här gänget är galet bra! Jag hoppar inte till någonting, utan går till ett annat liv. Ett liv som inte innebär 14 timmars arbetsdagar. Min man brukar säga att jag inte får sluta jobba, det skulle inte gå, så jag vill ta vara på min energi men inte jobba lika många timmar. Livet snurrar i en oerhörd hastighet och jag vill hinna med något mer. Och jag vill ha en större frihet att uppleva mera. Jag älskar utmaningar, det är min drivkraft, så nu är det dags att ”hoppa”.

 

Hur ska det gå för Visita utan dig?

– Alldeles utmärkt! Det är jag inte alls orolig för. Ingen är oumbärlig, det är bara så. Och det finns säkert de som kommer att hoppa jämfota över att jag som mopsar mig äntligen slutar. Men de som tycker det ska veta att det är besöksnäringens position jag har fäktats för.

 

Ser du några lämpliga personer att ta vid som vd?

– Det är inte min uppgift. Det sköter styrelsen. 

 

Vad ska styrelsen leta efter?

– det är inte heller min uppgift. Men det jag hoppas är att man ser hela det fantastiska gänget här på Visita som i hög grad är en del av den utveckling som vi lyckats åstadkomma de senaste åren. Det går inte att göra en sådan resa utan att ha ett fantastiskt gäng med samma målbild.

 

Du lämnar i början av 2018. Vad ska du lägga fokus på tiden du är kvar som vd?

– Arbetsuppgifterna är kopiöst många och det finns så mycket kvar att göra för att flytta fram positionerna för den här näringen. Valet 2018 närmar sig med stormsteg och det gäller att intensifiera arbetet för att få politiker att förstå potentialen i vår näring i förhållande till jobb och integration bland annat.

 

Vad under din tid som vd är du extra stolt över?

– Otvivelaktigt restaurangmomsen. Den sänkningen betyder så mycket för medlemmarna. Det var ju fullständigt galet att ha en annan beskattning på det som är mer arbetsintensivt, och beslutet var och är oerhört viktigt för hela näringen och för sysselsättningen i Sverige.

 

Vad skulle du vilja jobba med efter detta?

– Under åren med Visita har jag fått så mycket kunskap om den här näringen och jag vill så klart inte gå ut genom dörren och inte få använda den kunskapen på något sätt. Så förhoppningsvis finns det någon som kan behöva den kunskapen i en styrelse eller så. Men jag vill också ge det andra livet en chans. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...