Annons

”Det är roligt att bli lite uppmärksammad i Sverige också”

zoom Foto: Treehotel
Foto: Treehotel
NYHETER. Internationellt prisade Treehotel är en av de nominerade till Grand Travel Awards svenska ekoturismpris 2020.
”Att vår verksamhet inte ska påverka naturen har varit vår grundfilosofi från start”, säger grundaren Kent Lindvall.
Annons

Sedan 2001 har Naturturismföretagen tillsammans med tidningen Travel News premierat det företag som bäst levandegör landets ekoturism. Inför årets gala är Treehotel i Harads, som ligger mellan Boden och Jokkmokk, en av de nominerade.

– Vi har inte varit nominerade till Ekoturismpriset tidigare så det är ju trevligt. Och så känns det ju extra roligt att bli lite uppmärksammad i Sverige också, säger Kent Lindvall, vd och grundare av Treehotel.

Treehotel har tagit emot många internationella utmärkelser och har varit nominerat till priser vid resebranschens egen ”Oscarsgala”, World Travel Awards, varje år sedan 2013. I november förra året utsågs Treehotel till världens bästa temahotell under World Travel Awards, en titel som Ishotellet i Jukkasjärvi knep året innan.

– Vi har ju fått ta emot många fina priser genom åren, men inte så ofta uppmärksammats för vår hållbarhetsfilosofi. Många som söker sig till oss dras till det spektakulära och annorlunda, sedan kommer själva hållbarhetsbiten på köpet. Men för oss har det viktigaste alltid varit att vår verksamhet inte ska påverka naturen. Det har varit vår grundfilosofi från start, säger Kent Lindvall.

Men visst efterfrågar fler och fler gäster hållbara lösningar idag?

– Ja, så är det. Vissa av våra gäster säger att de enbart besöker hållbara hotell. Hotell med den inriktningen kommer att efterfrågas mer och mer.

Med de lyxiga och spektakulära trädkojorna har Treehotel varit med om att sätta en trend, där naturupplevelsen och de hållbara byggnadslösningarna blivit en del av den exklusiva upplevelsen på plats.

– Bara det här att vi byggt uppe i träden, det har ju varit för att inte påverka naturen. Under träden finns ett helt markområde orört. Skulle vi ha grävt ur för att bygga hade vi förstört själva grundkonceptet. Men det var aldrig aktuellt, det här var den basen vi hade att utgå ifrån. Och allt hänger ihop, tekniken för att spara vatten, hur vi hanterar avlopp och hur vi tänker kring att maten på restaurangen ska produceras lokalt.

Sedan Treehotel öppnade i Harads 2010 så har gäster vallfärdat från jordens alla hörn till de specialdesignade rummen. Kändisar som skådespelaren Elijah Wood från Sagan om ringen och artisten Justin Bieber bott bland trädtopparna. Och Oprah Winfrey rekommenderade hotellet som en av tio platser i världen värda att besöka.

Hur stor andel av gästerna kommer från andra länder än Sverige?

– Ungefär 70 procent, framför allt från USA, Europa och Asien. Men vi har även en hel del gäster från Australien och Sydamerika. Det är en bred marknad.

Redan när Kent Lindvall och hans livspartner och medgrundare Britta Jonsson-Lindvall startade verksamheten, var planen att sälja när de båda gått i pension. Men trots att det redan 2017 stod klart att hotellet skulle säljas har det ännu inte hittat någon köpare.

– Verksamheten går ju bra, vi sitter inte i sjön. Vi har valt att sätta igång processen, men vi kommer att vänta in rätt köpare.

Hur ser drömköparen ut?

– Det är någon som vill bygga vidare på samma värden som vi bygger på nu. Vi jobbar ju väldigt lokalt och vill vara en del av bygden här, hela verksamheten bygger på det och det är även det som gästerna efterfrågar. Om vi hittar någon som förstår att det är därför hotellet har varit lyckosamt, så vore det optimalt.