Annons

Det här är landets populäraste hotellstäder

zoom Bra jobbat, Bamse! Kolmårdens succésommar tog Norrköpings hotell in på tio-i-topplistan.
Bra jobbat, Bamse! Kolmårdens succésommar tog Norrköpings hotell in på tio-i-topplistan.
NYHETER. Inget rubbar Stockholm, Göteborg och Malmö från prispallen över Sveriges populäraste hotellstäder. Men Norrköping och Älvsjö blev fjolårets raketer.
Annons

Det visar Hotels.coms återkommande kartläggning Hotel Price Index som listat de svenska städer där flest turister bokade sitt hotellboende förra året. Inte oväntat hamnar Stockholm, Göteborg och Malmö i topp, både när det gäller flest svenska och utländska hotellgäster.

2015 års raket på listan över de populäraste hotellstäderna för svenskar blev Norrköping, som hoppade från plats 12 år 2014 upp till plats 8.

– Vi hade ett jättebra hotellår i fjol, där antalet gästnätter ökade med 18 procent. Det är ett målmedvetet arbete där vi skapat nya reseanledningar och evenemang som ger resultat, säger Norrköpings turistchef Christina Leinonen.

Tack till Bamse

Under sommarmånaderna ökade hotellövernattningarna i Norrköping med hela 28 procent, mycket tack vare Kolmårdens Djurpark som hade ett rekordår med nya storsatsningen Bamses Värld. Bråvallafestivalen som arrangerades för tredje år var också en publikdragare. Men även andra evenemang och konferenser, exempelvis musikbranschmässan Where is the music i februari, drog upp besökssiffrorna.

– Vi hoppas att den positiva trenden fortsätter i år. I juli hålls SM-veckan i Norrköping och Kolmården inviger nya berg- och dalbanan Wild Fire, säger Christina Leinonen.

Tackar konferenserna

Älvsjö stod också för en rejäl klättring när det gäller popularitet bland utländska hotellgäster, från plats 16 2014 till plats 10 förra året.

– Den enkla förklaringen är att 2015 var ett bra kongress- och konferensår för Stockholmsmässan, bland annat med internationella diabeteskongressen, och då är det fullt på hotellen i Älvsjö, säger Karin Mäntymäki, t f vd för Stockholm Visitors Board.

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå