Annons

Digitalisering i fokus när besöksnäringen träffade Damberg

zoom
"Vi hade en bra dialog om hur digitalisering kan förenkla uppgiftslämnande och ansökningar om olika former av tillstånd", säger Visitas vd Jonas Siljhammar om mötet. Foto: Visita
NYHETER. Mycket idéer och fokus på digitalisering när näringsminister Mikael Damberg träffade besöksnäringen för att diskutera förslagen i utredningen ”En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring”, som överlämnades till regeringen i december 2017.
Annons

För att skapa bättre förståelse för hur besöksnäringens utmaningar ser ut, och vad som behövs för att möta dem bjuder närings- och innovationsministern halvårsvis in företrädare för besöksnäringen till ett återkommande möte.

När det femte dialogforumet ägde rum under torsdagen var representanter från hela besöksnäringen på plats. Bland dem fanns bland andra STF, Tillväxtverket, Visit Stockholm, Visit Skåne, Svensk Turism, Visit Sweden och självklart Visita.

Målet med mötet var att ta in synpunkter och diskutera förslagen i ”En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring”, som överlämnades till regeringen i december 2017.

Visitas vd Jonas Siljhammar var nöjd med mötet som var framåtblickande och öppnade för positiv dialog mellan besöksnäringens aktörer.

– Det var mycket diskussioner om digitalisering, och Svensk Turism gjorde en bra dragning om framtidsprojektet Visit the Future. Syftet med det projektet är att ge idéer till hur besöksnäringen bör anpassa sig och proaktivt utvecklas för att kunna dra nytta av framtidens utveckling. Det var också diskussioner om utmaningarna för branschen med sina många små och medelstora företag, säger Jonas Siljhammar.

Utredningen omfattade 300 sidor och innehöll 50 förslag, men alla var överens om vikten av att prioritera, tillägger Jonas Siljhammar.

– Less is more anser samtliga, det är också viktigt att arbetet startar nu. Näringsministern önskade att alla remissinstanser prioriterade upp vilka frågor som är viktigast att fokusera på.

Mötet avslutades med en diskussion om bland annat regelförenklingar, en fråga som är prioriterad av Visita.

– Vi hade en bra dialog om hur digitalisering kan förenkla företagens uppgiftslämnande och ansökningar om olika former av tillstånd, säger Jonas Siljhammar och fortsätter:

–Där kunde vi konstatera att viljan från såväl staten som näringen är stor. Många gånger blir tyvärr kommunerna den trånga sektorn då de av olika skäl verkar tveksamma till eller långsamma med att ansluta sig till de e-tjänster som redan finns inom projektet Serverat, som SKL och statliga myndigheter har tagit fram tillsammans.

Utöver förenklingar genom digitalisering finns det mycket annat som också måste göras av såväl stat som kommun för att förenkla och förbättra villkoren för företagen, tillägger Jonas Siljhammar.

– Det handlar både om att förändra onödigt krångliga regelverk, komma till rätta med varierande tillämpning av regler och se över avgiftsnivåer för tillstånd och tillsyn.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...