Annons

50 konkreta förslag i utredningen om besöksnäringen

zoom Mikael Damberg tog emot utredningen av Britt Bohlin.  Foto: Besöksliv
Mikael Damberg tog emot utredningen av Britt Bohlin. Foto: Besöksliv
NYHETER. En ny nationell strategi samt ett nytt statligt bolag för utveckling och innovation – det är två av förslagen i den stora utredning om besöksnäringen som presenterades på måndagen.
Annons

I fjol gav regeringen Britt Bohlin i uppdrag att analysera svensk turism i syfte att identifiera tillväxthinder och bedöma framtida utmaningar och möjligheter för besöksnäringen. Nu har Bohlin överlämnat utredningens slutbetänkande, ”Ett land att besöka. En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring”, till näringsminister Mikael Damberg.

Omfattande förslag

Den 300 sidor långa utredningen innehåller 50 konkreta förslag för hållbar turism och växande besöksnäring, bland annat:

*Att regeringen förslår att riksdagen fattar beslut om ett nytt övergripande politiskt mål för hållbar turism och växande besöksnäring som ökar besöksnäringens och turismens bidrag till hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i hela landet.

*Att regeringen utvecklar och antar en nationell strategi för hållbar turism och växande besöksnäring – en plattform för hur politiken ska utformas och genomföras fram till 2030. Utredningen förslår att strategin delas upp i ett antal strategiska insatsområden och att målet bryts ner i mätbara delmål inom flera insatsområden, exempelvis digitalisering av besöksnäringen, kompetensförsörjning, måltidsturism samt utveckling, innovation och forskning.

*Att regeringen bildar ett nytt statligt bolag med uppdrag att främja långsiktig uppbyggnad av innovationsförmåga och kunskapsutveckling inom en rad strategiska insatsområden, samt att koordinera besöksnäringens aktörer och behov med innovationsstödsystemets aktörer.

*Att regeringen ger Tillväxtverket ett uppdrag och resurser att, i dialog med Svensk Turism, under 2018–2019 stödja besöksnäringens branscher att samla sig till en starkare gemensam struktur. Syftet är att mobilisera engagemang och resurser för att möta de offentliga insatserna i genomförandet av den nationella strategin för hållbar turism och växande besöksnäring.

Damberg ser betydelsen

Mikael Damberg beskrev överlämnandet som ”en stor dag”.

– Det här är enormt viktigt inte bara för jobben utan även för Sveriges exportintäkter. I fjol skapades 11 000 nya jobb i näringen, det är en bransch som växer så det knakar. Syftet med utredningen är att ta den här branschen till nästa nivå, men också att synliggöra sektorns betydelse för vårt land.

Nu ska Näringsdepartementet gå igenom utredningens förslag och analyser.
– Nu ska den här utredningen ut på remiss, sedan ska vi sammanställa synpunkterna. Det ska bli väldigt intressant att se remissvaret, säger Mikael Damberg.

Hela landet är med

Visitas vd Eva Östling var också positiv till resultatet av utredningen.

– Det här är otroligt bra för vår näring, säger Eva Östling. Vi har längtat efter att den här utredningen ska bli av och det är fantastiskt bra jobb som utredningen har gjort. Man har haft fokus på småföretagande, inte bara storstad utan att landet i sin helhet ska leva och försörjas med jobb och skatteintäkter.

– Regelförenklingarna är självklart även positiva, det är otroligt viktigt för vår näring. I dag finns 370 olika uppgiftsinlämningar som våra företag måste göra, det är inte okej. Nu handlar det om att gå från ord till handling, säger Visitas vd Eva Östling.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...