Annons

Digitalt julbord räddar december för konferensanläggning

zoom Foto: Hufvudsta Gård
Foto: Hufvudsta Gård
NYHETER. Sedan konferensanläggningen Hufvudsta Gård lanserade sitt digitala julbord i mitten av november har 2 000 beställningar kommit in. ”Målet är 4 000 och det tror jag att vi når”, säger delägare Maria Eklund.
Annons

 

 

Efter att ha tvingats stänga under våren hade mindre konferenser börjat boka på under september, och Maria Eklund och hennes man Johan, som hon driver bland annat Hufvudsta Gård och Görvälns Slott med, trodde att det värsta var över. Men de trodde fel.

 

I början av november när statsminister Stefan Löfven gick ut och manade till försiktighet försvann 95 procent av alla julbordsbokningar för konferensanläggningen över en natt.

 

–Det sa bara pang och alla konferenser och julbord avbokades. Vi frågade oss själva, vad gör vi?

 

Idén om att leverera hem mat till anställda för företag att ordna digitala julbord växte fram, som ett tryggt alternativ utan att behöva bryta mot råd och rekommendationer. På mindre än en vecka fanns en egen webbsida uppe för ”Digitalt julbord-stanna hemma och gå på julfest”, och menyer för olika smaker. En budfirma skulle leverera hem snygga påsar med julmat, godis och en hyacint i varje.

 

I förra veckan gick de första beställningarna ut från Hufvudsta Gård.

 

–Vi har sålt drygt 2 000 julbord hittills, sedan ligger det cirka 1 000 preliminära beställningar ute som inte är bekräftade. Målet är att sälja 4 000 och det tror jag att vi når.

 

En vanlig jul säljer Hufvudsta Gård 1 500 julbord, så volymerna blir mer än de dubbla, även om marginalen blir lägre.

 

–Eftersom vi inte kan sälja någon alkohol så är merförsäljningen betydligt mindre. Men vi känner att vi är igång, och får nya kunder och har att göra så det finns fler värden med detta, och vi kommer definitivt att nå break even, säger Maria Eklund.

 

Hur fungerar logistiken när det gäller att packa individuella julbordspåsar, blir det lätt att göra fel?

 

–Vi har gjort etiketter på alla rätter som förpackas i egna små lådor. Så i varje påse finns det 13 olika lådor med etiketter på vad de innehåller. Vi satt hela förra helgen och övade för att se till att det fungerade och blev snyggt. Nu när beställningarna blir fler får vi alla hjälpas åt. Våra egna ungdomar så väl som diskare och marknadsavdelning, hjälps åt att klistra och packa för att det ska fungera.

 

Även Maria och Johan Eklunds andra verksamhet, Görvälns Slott har sedan två veckor tillbaka fått många avbokningar, inklusive konferenser och bröllop.

 

–Allt sådant är helt borta, ingen vill gå och lägga sig klockan 22.

 

29 av 45 rum är bokade över nyår, och Maria Eklund hoppas få till en lösning så att gästerna kan få dricka champagne vid tolvslaget.

 

–Vi får servera alkoholfritt bubbel till tolvslaget utomhus detta år, eller så kan våra gäster beställa dryck och vickning till hotellrummet efter 22:00 vilket är tillåtet då roomservice och minibarer inte berörs av reglerna. Men jag tycker att två timmar kunde politikerna bjussa på till nyår, säger Maria Eklund.