Annons

”En av de mest ineffektiva och orättvisa regleringar vi haft”

zoom Svenska Brasseriers grundare PG Nilsson och mannen bakom kastrulluppropet. Foto: Anna Björkegren
Svenska Brasseriers grundare PG Nilsson och mannen bakom kastrulluppropet. Foto: Anna Björkegren
NYHETER. Innerstadskrogarna har drabbats ännu hårdare av restriktionerna än restaurangbranschen som helhet, konstaterar Svenska Brasseriers grundare PG Nilsson. ”Det är ett tapp på 40 procent jämför med 2019”, säger han.
Annons

Restriktionerna har slagit hårt mot restaurangbranschen under årets första fem månader. Mer än var tredje krona har försvunnit från branschen som totalt tappat 20 miljarder i år, visar Visitas beräkningar.

PG Nilsson driver Svenska Brasserier där flera centralt belägna restauranger i Stockholm som Sturehof och Riche ingår. Restriktionerna i branschen har slagit hårt mot gruppen.

– Det ras vi sett stämmer överens med Visitas bild och det som drabbats hårdast är innerstadsområdena, säger han.

Kravet att krogarna bara får hålla öppet fram till 20:30 är ”utan tvekan” den främsta orsaken till nedgången, enligt PG Nilsson. Men problemet är inte löst i och med lättnaderna där restauranger kan få ha öppet två timmar längre från 1 juni.

– Det är fortfarande begränsade öppettider, vilket folk tenderar att glömma bort.

Tuffare restriktioner 2021

PG Nilsson bedömer att restaurangintäkterna hittills under andra kvartalet ligger på samma låga nivå som i fjol när första vågen av pandemin slog till med full kraft. Nu börjar vaccinationsprogrammet få effekt och smittan sjunker. Samtidigt har årets restriktioner varit tuffare än de som rådde förra våren.

– Det vi möjligtvis fått igen i form av gott humör och minskande smittspridning har man tagit tillbaka i form av huvudlösa restriktioner. Inskränkningarna som drabbat oss med många miljarder har, såvitt jag förstår, svagt stöd i vetenskapen.

Situationen är tuff för dem som jobbar på krogen och ska se till att restriktionerna följs, konstaterar han.

– Det kan vara mycket folk innan stängning men de har väldigt lite förståelse för att de måste gå. Vi måste göra mycket arbete som egentligen är myndigheternas. Och vi kan ju inte lyfta ut folk med våld. Det här är en av de mest ineffektiva och orättvisa regleringar vi haft.

PG Nilsson varnar för att många företag i branschen riskerar att gå under om inte staten går in med stödpengar.

– Det är orättvist att de branscher som drabbats ekonomiskt av pandemin ska betala för alla de som är opåverkade eller till och med gått bättre än normalt, säger han.

Uppskjutna skatter en tickande bomb

Kompensation för förluster orsakade av restriktioner, sänkt moms till drabbade branscher och hjälp med att hantera skuldberget i branschen är åtgärder han efterlyser. Uppskjutna skatter som ska betalas in till Skatteverket ser han som en tickande bomb för hela branschen, inklusive Svenska Brasserier.

­– Inget företag klarar det. Vi har lånat 48 miljoner som skattekredit och vi klarar oss över tid men vi måste få en lösning på likviditetslånen.

Även om restriktionerna helt lyfts bort kommer och restaurangerna blir fullsatta ser han ingen möjlighet för branschen att snabbt hämta igen tappet.

– Att en bra höst skulle rädda branschen är en total utopi. Det tar minst fem år att ta igen förlorade intäkter, säger han.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...