Annons

En miljon avbokade gästnätter i Dalarna

zoom
NYHETER. Under en digital konferens med Dalarnas besöksnäring uttryckte flera företag att de inte klarar sig under rådande omständigheter i mer än max sex månader.
Annons

De senaste veckornas åtstramade restriktioner i samband med pandemin har än en gång skapat oroväckande effekter för besöksnäringen i Dalarna där bland annat Sälenfjällen ingår.

På tisdagen hade Visit Dalarna bjudit in till en digital konferens med besöksnäringen för att diskutera läget och framtiden. Vd Jonas Rosén skräder inte orden när han beskriver situationen för en av regionens viktigaste basnäringar.

–Vi har en besöksnäring som håller på att gå under. Vi står inför en oviss vinter, där förutsättningar och riktlinjer när som helst kan ändras. Våra företag har hållit i och hållit ut, men nu står vi närmare avgrunden än någonsin.

I en digital undersökning som genomfördes under konferensen med ett 15-tal företagare svarade över hälften att deras företag kommer att tvingas lägga ned om ingen förändring sker av restriktioner, eller i form av ökat stöd från regeringen.

– Varje ny restriktion slår därför med våldsam kraft mot våra företag och just nu får vi allt fler signaler om regelrätta krissituationer hos regionens företagare. Turismen kan komma att få omfattande ekonomiska konsekvenser för alla delar av samhället, säger Jonas Rosén.

Företagen är tacksamma för den hjälp som erbjuds och har erbjudits, inte minst korttidspermitteringarna och omställningsstödet, men många efterfrågar snabbare handläggning, enligt Jonas Rosén.

– Utan stöden hade det varit fråga om en helt annan bild. Men det behövs snabbare handläggning och enklare ansökningsregler. Flera företag har vittnat om hur man har sökt bidrag för perioden mars-maj, men ännu inte fått några pengar, och vi är i slutet av november. Som liten företagare så klarar man sig inte längre.

Dalarna har haft en miljon avbokade gästnätter hittills, och den senaste smällen kom i förra veckan när statsminister Stefan Löfven kommunicerade den nya maxgränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, och samtidigt uppmanade till försiktighet även gällande privata umgängen.

– Den typen av varnande uttalanden gör folk väldigt oroliga, vi såg en stor ökning på avbokningarna i samband med detta, de kom som ett brev på posten både i fjällen och i Siljansområdena.

– En annan effekt blev förbudet att servera alkohol från klockan 22. De signaler som går ut är att man inte ska gå på restaurang, och det drabbar restaurangerna som går på knäna, och som nu tappar december, som är årets viktigaste månad.

Vad händer nu?

– Vi är inställda på att genomföra en bra vintersäsong, vi coronasäkrar och ställer om verksamheter. Det som erbjuds i Dalarna är verkligen en vistelse som är mindre farlig än att vara kvar i stan.

 Folk avbokar, men vilka är ljusglimtarna?

– Den ena är att stöden har förlängts och att man förhoppningsvis gör så även under 2021, det andra är att om vi lyckas få ned smittoalen så kommer intresset för att resa komma tillbaka och folk kommer att boka på igen.