Annons

En ny puls på Söder i Helsingborg

zoom Söder – ett område i förändring. Johanna Uddh  Marcus Scholz FOTO: Christel Lind
Söder – ett område i förändring. Johanna Uddh Marcus Scholz FOTO: Christel Lind
REPORTAGE. Vi har besökt Söder i Helsingborg, enligt polisen ett riskområde, men också ett område i förändring där allt fler aktörer valt att etablera sig.
Annons

I Sverige finns, enligt polisens senaste lista som publicerades i december 2023, 59 utsatta områden. Ett av dessa är Söder i Helsingborg, som kategoriseras som ”riskområde”, det vill säga ett område som uppfyller kriterierna för ett utsatt område och där situationen riskerar att förvärras.

Söder i Helsingborg – som hade 5 409 invånare 31 december 2023 – sticker ut genom sin citynära geografiska placering, men problematiken är densamma här som på de andra platserna. Det är ett område som sedan länge har beskrivits som otryggt och tidvis stökigt. Men det är också en bild som håller på att förändras – och besöksnäringen är en viktig pusselbit i förändringsarbetet. I dag finns här bland andra Bastard Burgers, Waynes, Pinchos och Radisson Blu Metropol Hotel. Det sistnämnda etablerades på platsen 2015 och Marcus Scholz har varit hotellets generaldirektör sedan april 2023.

– Jag är född och uppvuxen i Helsingborg, men det här är första gången i mitt vuxna liv som jag har fått möjlighet att jobba i staden efter många år utomlands och i Stockholm. Det här är verkligen staden i mitt hjärta, säger han och väljer att lyfta stadsdelen som han verkar i.

– Söder utvecklas väldigt mycket och staden växer söderut, samtidigt som det här fortfarande är ett härligt mångkulturellt område. Vi har dessutom 300 meter till centralstationen, vilket är ypperligt för ett hotell.

Vilken betydelse har Radisson Blu Metropol Hotel för Söder?

– Kanske bidrar vi till att en annan typ av klientel besöker Söder. Vi är en del i utvecklingen och representerar området bra med en arbetsstyrka från alla delar av världen. Vi är ett internationellt hotell, vilket också speglar vad Söder står för och vi är stolta över att vara en del av en näring som är en motor för integrationen i landet. Många av våra anställda bor i området och vi är en mötesplats även för Söderborna.

Skapar en trygghet hos människor

Marcus Scholz lyfter samarbetet mellan olika aktörer som en viktig nyckel för att skapa en positiv förändring i ett område. Nätverkandet och att företagen delar en gemensam vision med fastighetsbolagen och kommunen är avgörande. Johanna Uddh, som sedan öppningen i slutet av 2018 driver Pinchos i gallerian Söder – en galleria som byggdes på initiativ av fastighetsbolaget Jefas och även rymmer bland andra Bastard Burgers och Waynes – är av samma uppfattning.

– Hade någon frågat om vi ville öppna helt själva hade vi sagt nej. Men det var det kollektiva som lockade, att det kom många andra stora aktörer, vilket gjorde att vi kunde hjälpas åt. Det är ett jättefint område som genomgått en stor förändring.

Hur har det gått för er?

– Det var en tuff start. Bygget tog längre tid än väntat så när vi öppnade var det inte lång tid kvar till pandemin. Men trots det har det gått bra och ifrågasättandet av att vi finns på Söder hör jag inte längre.

Men det har varit sådant snack tidigare?

– Alltså, jag är inte en helsingborgare och det spelar säkert in vad man har fått höra när man växt upp och vilka fördomar man bär med sig. Men vi har inte haft några problem alls. Det är som vilket område som helst. Fast visst undrade vår personal varför vi skulle öppna på Söder och även vänner rekommenderade oss att avstå. De sa att vi inte visste vad vi gjorde. Det är farligt där, sa man. Men vi driver våra företag med magkänsla. Vi var här mycket och ju mer ingående vi pratade om det, desto mer kände vi att vi ville vara med och skapa en förändring, säger hon och tillägger att de bidrar till att utvidga stadskärnan.

– Genom att göra de här satsningarna och helhjärtat ro det iland skapar det också en trygghet hos människor.

LÄS ÄVEN vår artikel om besöksnäringen i utsatta områden

Samtidigt hör söder till undantagen. I de flesta utsatta områden lyser besöksnäringen med sin frånvaro. Något som Johanna Uddh har stor förståelse för.

– Man får inte glömma att det alltid är en jättestor risk att öppna en ny verksamhet. Man kanske har jättefina ideologier men i slutet av dagen ska din verksamhet betala både din och dina anställdas löner. Så finns det en plats på en mer självklar adress kanske man väljer den. Vår första restaurang i Helsingborg var inte på Söder och vi hade kanske inte vågat öppna vår första restaurang här. Det krävs lite mod för att gå mot strömmen. Det räcker sällan att ett ställe öppnar, man måste vara fler.

Du kan läsa ett större reportage om besöksnäringen i utsatta områden i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Daniel Müllern – stjärnkocken känd från Kockarnas Kamp, tävlingen Årets Kock och TV4 Nyhetsmorgon – driver till vardags restaurangen Tumült i Ystad. För att kunna fokusera 110 procent på gästerna är det avgörande med ett...