Annons

Ergonomin för hotellstädare ska bli bättre

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER: För att öka kunskap om ergonomifrågor inom hotellstädning har bland annat Visita tagit fram material som ska främja hållbar arbetsmiljö.
Annons

Som hotellstädare utför man en mängd olika arbetsuppgifter, allt från att skaka täcken till att skura badrum, vilket kan vara slitsamt för kroppen på lång sikt. För att hjälpa till att förebygga skador och minska risker satsar nu Visita, tillsammans med Prevent och Hotell- och restaurangfacket, på att öka kunskapen inom området.

– Hotellstädet är till sin natur ett arbete som belastar kroppen, så det är extra viktigt att jobba på rätt sätt och små saker kan göra stor skillnad. Arbetsmiljö är ett av våra prioriterade områden och handlar både om att man ska må bra på jobbet, men också om möjligheter att attrahera och behålla personal, säger Anders Reuter, arbetsrättsjurist på Visita.

Målgruppen för satsningen är förutom hotellstädarna även chefer, husfruar och skyddsombud.

– Det här är tänkt att få många fler att se vinsterna med att jobba aktivt med arbetsmiljö. Det finns instruerande delar också men det främsta syftet är att inspirera, det är ju inte heltäckande, förklarar Anders Reuter.

Det framtagna materialet består av en checklista, en bilderbok och tre filmer med städtips och kunskaper om ergonomi. Bilderboken heter ”Jobba säkert som hotellstädare” och består av bilder som illustrerar hur olika arbetsmoment kan utföras på bästa sätt ur en riskminimeringsaspekt. I den inkluderas även ytterligare arbetsmiljöfrågor, exempelvis kränkande särbehandling. Tanken är att boken, som har översatts till 20 språk, ska hängas på varje städvagn.

– Drömmen är att bilderboken finns på varje städvagn, det vore jättebra, säger Anders Reuter, arbetsrättsjurist på Visita.

Här hittar du branschsidan för hotellstädare: www.prevent.se/hotellstadning