Annons

ESS vill rädda högskoleprovet – ”viktigt för besöksnäringen”

zoom Jonas Stenberg, vd för ESS Group engagerar sig i frågan<br />
 om högskoleprovets ”vara eller inte vara”. Foto: Ess Group
Jonas Stenberg, vd för ESS Group engagerar sig i frågan
om högskoleprovets ”vara eller inte vara”.
Foto: Ess Group
NYHETER. ESS Group sträcker ut en hand till Universitets- och högskolerådet för att rädda högskoleprovet. ”Om vi kan hjälpa till så hjälper vi ju också många människor som finns i vår bransch”, säger Jonas Stenberg, vd för ESS Group.
Annons

Tidigare har Regeringen gått ut med att högskoleprovet ska ställas in, men under förra veckan ändrades detta beslut till att provet ska kunna genomföras med ett begränsat antal provdeltagare. Utmaningen med att hitta tillräckligt många provlokaler kvarstår dock. Här vill ESS Group med flaggskepp som Steam Hotel i Västerås, Falkenbergs Strandbad och MJ´s i Malmö hjälpa till.

Tidigare i veckan publicerades en debattartikel på di.se där vd Jonas Stenberg lyfter frågan om vikten för besöksnäringen av att högskoleprovet blir av.

Varför engagerar ni er i den här frågan?

– Från första början var det en besvikelse över att någon bara gett upp alldeles för lätt, och det blir lite provocerande med tanke på hur vår bransch kämpat, ställt om och tänkt nytt sedan i februari. Sedan är högskoleprovet något av det viktigaste som finns just nu på arbetsmarknaden. I vår bransch har många blivit av med sina jobb och provet är en start på något nytt tänker vi, säger vd Jonas Stenberg.

Varför är det viktigt för er och för besöksnäringen att högskoleprovet genomförs?

– Vi tycker att detta är en fantastisk markör för att besöksnäringen är en bransch fylld av entreprenörer och enorm viljekraft. Om vi kan hjälpa till så hjälper vi ju också många människor som finns i vår bransch. Och besöksnäringen välkomnar ju gärna fler välutbildade människor.

Har ni fått någon respons från UHR och Generaldirektören Karin Röding?

– Ingen respons alls från Generaldirektören tyvärr. Och jag har sökt henne i alla möjliga former.

Du nämner i debattartikeln att du tror att fler i hotellbranschen skulle kunna bidra på samma sätt, bara de får frågan. Har du fått någon respons på debattartikeln från branschkollegor?

– Vi har pratat med Elite, Choice och Gram. Alla är med! Sedan har jag fått mejl från många fler lite mindre kollegor vilket gör oss ännu gladare. Häromdagen var det någon privatperson som också anmälde sig frivilligt för att hon ville bidra som provvakt. Min känsla är att det finns många fler som vill hjälpa till.

Vad hoppas du på för utveckling i frågan nu?

– Att högskoleprovet blir av i höst och att alla som vill får genomföra det, inga begränsningar i antal. Jag tror det är möjligt om vi bara får kontakt med UHR och får hitta lösningar tillsammans. Jag lämnade ju mitt telefonnummer och mail i Dagens Industris debattartikel så vi hoppas på samtal strax.