Annons

”Ett hundratal” fysiska åskådare blev 35 000 digitala

zoom I år finns det många olika sätt att besöka Icehotel på. Foto: Icehotel
I år finns det många olika sätt att besöka Icehotel på. Foto: Icehotel
NYHETER. Över 35 000 personer har sett den digitala öppningen av den vinteröppna delen av Icehotel och utställningen Icehotel 31. En AG-upplevelse på Instagram har öppnat hotellet för ytterligare en publik.
Annons

Icehotels vd Malin Franck är glatt överraskad över det stora intresset.

– Vi har gjort digitala event tidigare, men aldrig med så här stor uppslutning. Det känns extra viktigt att ett år som detta kunna dela med oss av fantastisk konst, och då göra det digitalt så att så många som möjligt kan se den, förklarar hon och tillägger att i vanliga fall brukar öppningen ses av ett hundratal personer på plats.

Icehotel 31, där 31 står för den 31:a i ordningen, är en konstutställning helt gjord av snö och is – helt på naturens villkor. De 35 konstnärerna har tillsammans med Icehotels byggteam, isproduktion, konstsupportgrupp och ljusdesigner skapat tolv unika konstsviter i Icehotel 31 och ytterligare sex konstsviter i Icehotel 365, som är den permanenta delen av hotellet.

Konstnärerna har haft helt fria händer att skapa sitt eget koncept. Nytt för i år är att alla konstsviter är försedda med en QR-kod som kan starta en inspelad röst som berättar om konsten och konstnärernas tankar om den.

– Det finns en stor bredd på konsten. Här finns allt från en bortglömd korvkiosk och en tre meter hög hund till en iskall bastu och ett galleri av isskulpturer, berättar Malin Franck.

När coronapandemin tvingade Icehotel att stänga var ledningen tvungen att tänka om. En febril aktivitet startade för att människor runt om i världen skulle kunna besöka hotellet och konstsviterna digitalt. Då väcktes också tanken på att skapa en Augmented Reality-upplevelse på Instagram. Det är en digital resa in i Icehotels värld av is och snö som kan upplevas via mobiltelefonen var än man befinner sig.

Satsningen på AR har slagit väl ut och många har redan tagit del av tjänsten, enligt Malin Franck.

– Vi har vi även ställt ut storskärmar runt om i Stockholm. Där är det är bara att scanna och kliva rakt in i konsten.

Icehotel brukar normalt gästas av människor från hela världen. Men i år har hotellet, precis som hotellbranschen i övrigt, påverkats bokningsmässigt av pandemin. I dagsläget är det svårt att bedöma vad nedgången kommer att innebära på lägre sikt.

– Vi ser att många väljer att komma lite senare i säsongen. Men vinterhotellet är öppet till april och Icehotel 365 är öppet året runt. Så vi finns här och är beredda när gästerna kommer.

Konstutställningen Icehotel 31 kan upplevas från 11 december till 11 april 2021. Sedan smälter den vinteröppna delen av Icehotel ner till Torneälven igen. För sedan återuppstå i ny skepnad nästa vinter. Kvar står den året runt-öppna delen av Icehotel, som drivs med hjälp av solenergi, för att kunna välkomna gästerna in i en värld av is och snö.