Annons

”Ett kvitto för oss och hela bygden”

zoom Johan Eriksson är vd för Vasalopper som vann Stora turismpriset 2021. Foto: Pressbilder
Johan Eriksson är vd för Vasalopper som vann Stora turismpriset 2021. Foto: Pressbilder
NYHETER. I hård konkurrens utsågs årets vinnare av Stora turismpriset. "Det är samverkan och ett nära samarbete som har lett till det här."
Annons

– Det känns fantastiskt, inspirerande och kul. Det är ett kvitto för oss och hela bygden att det vi gör faktiskt betyder något för besöksnäringen. Utmärkelsen har ett stort symbolvärde för oss och alla ortsbor och de som engagerar sig är lika delaktiga i att vinsten det här priset, säger Johan Eriksson, vd Vasaloppet, om vinsten.

De senaste åren har varit speciella för hela besöksnäringen och pandemin har utgett många hinder och utmaningar. Vasaloppet har trots detta hittat lösningar som exempelvis hemmavasan. Enligt Johan Eriksson har priset en betydelse för alla besöksföretag i området.

– Vasaloppet arrangeras inte bara av några enskilda personer. Det är samverkan och ett nära samarbete som gör det möjligt och har lett till det här.

Något som också fanns med i vinnarmotiveringen är Vasaloppets insats för att sätta människor i rörelse. De vill enligt Johan Eriksson inspirera svenska folket till aktivitet och åker runt på en rörelseturné under hela vintern.

Nästa år är det 100 år sedan det första vasaloppet hölls. För att hylla det kommer vasaloppet som anordnas efterlikna startskottet för vad som kom att bli den långt gångna traditionen.

– Vi vill manifestera och visa upp historien och man ska använda samma utrustning som användes för 100 år sedan. Man fick skicka in ansökan om att delta till nästa år, i processen har det ingått att leta fram utrustningen. Deltagarna har fått leta i gamla släktlador och vindsvåningar, de har fått engagera sig hårt för det. Det ska bli jättespännande.