Annons

Examen för första kullen i Scandics kockskola

NYHETER. På onsdag examineras första kullen i Scandics kockskola. ”Inom kort startar årskull nummer två”, säger Scandics HR-direktör Henrik Dider.
Annons

I februari i år började den första kullen elever den då nystartade kockskolan som är ett resultat av ett samarbete mellan Scandic, Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Astar. Kockutbildningen var en åtgärd för att få ut arbetssökande i arbete och samtidigt råda bot på den ihållande och växande kockbristen.

– Att matcha utbildning med arbetsgivare är ett sätt för oss att ge rätt förutsättningar för arbetssökande att närma sig ett arbete. Detta är en långsiktig insats för att lösa arbetslösheten inom hotell- och restaurangbranschen, sa Alexandra Aminova, samordnande kundansvarig på Stockholm Arbetsgivarcenter, Arbetsförmedlingen när utbildningen offentliggjordes för knappt ett år sedan.

Den första kullen elever gör sin examensdag i morgon i närvaro av Anne Lööf. Målet, enligt planen, är att eleverna efter avklarade studier ska få anställning på Scandics hotell. HR-direktör Henric Dider är entusiastisk inför att eleverna ska komma ut på plats i hotellkedjans olika kök.

 –Det känns fantastiskt bra att vår egna kockskolas första årskull elever nu tar examen och går in i vår verksamhet, säger han.

Hur har intresset sett ut för utbildningen?

–Det var mycket stort, både från vår egen organisation, från branschen och från eleverna själva.

Hur många klasser blev det totalt?

–Vi har nu tre kockskolor igång, i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vad har varit fokus på utbildningen (teori/praktik?)

–Utbildningen är en blandning av teori och praktik, där vi på Scandic finns med i båda delarna, i allt från teoretiska lektionspass till praktiska moment i våra kök och hotell.

Hur insatt är du, vad kan du säga om utbildningens gång under dessa 45 veckor?

–Mycket tack vare att vi på Scandic tillsammans med Astar har valt ut eleverna som går utbildningen så har vi fått en väldigt arbetsplatsnära och ”hands on”-fokuserad utbildning, vilket ger eleverna en väldigt bra grundkompetens i hantverket matlagning.

Vad händer nu?

–Nu tar vår första årskull examen i Stockholm och vi startar inom kort upp årskull nummer 2, vilket vi ser som en stor framgång i kompetensförsörjningsfrågan.

Hur många räknar ni med ska stanna inom Scandic?

–Vi räknar med att i princip alla som slutför utbildningen med godkända betyg kommer att erbjudas arbete någonstans inom Scandic.

Vad betyder den här utbildningen för Scandic som arbetsgivare?

–Denna typ av skolor/utbildningar är otroligt viktiga för vår kompetensförsörjning, därav startar vi upp liknande utbildningar på ytterligare ett antal orter runt om i landet. Vi kommer även inom kort att bedriva samma utbildningsmodell inom housekeepingområdet på ett antal orter.