Annons

Familjen Backner lämnar Sälens Högfjällshotell

zoom Thommy Backner med familj.
Thommy Backner med familj.
NYHETER. Thommy Backner var bara 29 år när han blev vd för det anrika hotellet. Nu, 34 år senare, är det dags för honom och familjen att lämna över stafettpinnen.
Annons

Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan hotellet i Sälen invigdes på påskdagen 1937. Då hade svensk media enligt hotellets egen historiebeskrivning redan rapporterat om planerna på det här viset: “Miljonbygge åtta kilometer bortom all civilisation. Sälens Kur- och Högfjällshotell torde vara det djärvaste företag i turistbranschen som har startats i detta landet.”

53 år senare kom Thommy Backner till Sälen för rollen som vd för Högfjällshotellet och 1999 tog familjen Backner över hela driften via sitt bolag Topeja, vars namn kommer från familjemedlemmarnas förnamn: Thommy, Petra och sonen Jack.

– Det har varit fantastiska och extremt lärorika år, sammanfattar han tiden.

Kommer bli roligaste året”

I mitten av januari 2022 fick han diagnosen prostatacancer, men han konstaterar ändå att han mår bra. Inte minst tack vare den livsförlängande försöksbehandling han deltar i.

– Även om jag mår bra så är jag inte hundra procent frisk och vi har pratat mycket om beslutet inom familjen. 34 år är en väldigt lång tid, ska man inte göra någonting annat i livet? När vi väl kom till beslutet kände vi att det här är helt rätt, oavsett om man är sjuk eller inte. Men det har varit de roligaste åren i våra liv, helt fantastiska, säger han.

Vad har varit roligast?

– Alla möten med gäster, konferensköpare och inte minst personalen. Det är så otroligt många människor vi mött och som har blivit våra vänner.

2022 fick du utmärkelsen Visitas Hall of Fame. Du fick den för att ha skapat en unik destination som sätter gastronomin i centrum men också för dina stora insatser för att attrahera och utveckla medarbetare till besöksnäringen. Kan du berätta om det?

– Jag tror att min passion för det jag gör smittar av sig på medarbetarna, liksom våra höga målsättningar, att till exempel vara bäst i klassen när det gäller att ta hand om våra gäster. Sedan har jag alltid varit extremt intresserad av vad som händer i världen och tagit med mig det hem från mina resor.

Ni har fortfarande säsongen 2024/2025 framför er innan ni lämnar hotellet, vad är dina tankar inför den?

– Att det ska bli jävligt roligt, det kommer bli det roligaste året. Vi kommer ha extra mycket aktiviteter och evenemang. Hade det kommit abrupt hade det nog varit tungt men vi har levt med tanken i två år och den har fått mogna fram.

Vad händer efter nästa säsong?
– När säsongen är avslutad ser jag fram emot att ha tid att umgås med familjen och prioritera saker vi inte hunnit göra eftersom alla jobbat 24/7. Samtidigt ska vi behålla Gammelgården liksom några saker i Båstad. Men det blir på en annan nivå, mer styrelsearbete än att fysiskt hoppa in och arbeta, säger han.

Läs även vår intervju med Thommy Backner 2022 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...