Annons

Familjeslott öppnar för sommaren

zoom
NYHETER. Engsholms Slott har genomgått en omfattande renovering och är nu redo att ta emot sommarens gäster. ”Vi har bland annat dammsugit marknaden på kristallkronor”, säger Kerstin Johansson, vd och en av slottsägarna.
Annons

Redan förra sommaren var det tänkt att Engsholms Slott skulle ha öppnat för sommargästerna, men efterdyningarna av pandemin satte käppar i hjulet. Anledningen var att det var svårt att få bemanning. Men nu är det äntligen dags.

– Det är så roligt att kunna öppna nu inför sommaren. Vi går från ett konferenshotell, som vi hållit på med i 30 år, till att nu öppna även för privata gäster, säger Kerstin Johansson.

Fjärde generationen Johansson

Engsholms slott ligger på Mörkö i Sörmland med en historia från 1300-talet. De tidigaste kända ägarna till nuvarande Engsholm är enligt urkunderna från 1300-talet, Magnus Ladulås söner, hertigarna Erik och Valdemar, bröder till Kung Birger. Numera ägs och drivs slottet av tredje och fjärde generationen Johansson: systrarna Kerstin Johansson, Maria Stridh och deras mamma Karin. Sedan en tid är även Kerstins son, Mattias, och Marias söner, Fredrik och Johan, inblandade i slottsdriften.

– De har varit väldigt pådrivande i förändringen. Min son till exempel är väldigt historieintresserad, så han har haft många ord med i laget, säger hon.

Vad är det för renoveringar ni har gjort?

– Vi har, och håller fortfarande på med en ordentlig resa efter pandemin. Nya möbler, salonger och rum bland annat. Vi har även dammsugit marknaden på kristallkronor. Plockat bort, bytt och adderat och verkligen skapat en annan miljö. Engsholm har blivit mer ett slott, säger Kerstin Johansson och fortsätter:

– Vi behåller konferensaffären men utökar med privata gäster. Vi ser att mötesdeltagare ställer ungefär samma krav som den privata gästen med mer privat känsla. Vi har dessutom en kikare i varje rum, i och med att det finns väldigt mycket vilt runt omkring. Kikare i stället för tv, säger hon och skrattar.

Vilken är målgruppen?

– För daggästen har vi kaféet. Vi ser också en ökning av dem som vandrar Sörmlandsleden, men även många som cyklar långväga och vill stanna här hos oss. Fler utländska gäster har fått upp ögonen för slottet.

Hur ser sommarens bokningar ut?

– De ser ganska så bra ut. Vi är fortfarande lite okända. En del av dem som kommer undra hur de kunnat missat oss under alla år. Då var vi ju inte tillgängliga för den privata gästen. Men från och med nu är vi det, avslutar Kerstin Johansson.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...