Annons

Flagghotell ska hissa Landvetters kapacitet

zoom Vid årsskiftet 2019, 2020 väntas Landvetters nya hotell ”Flag hotel” slå upp portarna.
Vid årsskiftet 2019, 2020 väntas Landvetters nya hotell ”Flag hotel” slå upp portarna.
NYHETER. Nu står det klart att Wingårdhs arkitektkontor ska utforma ett nytt hotell på Landvetters flygplats. Flag hotel kommer att rymma 200 rum och ett matchande antal flaggor ska bilda själva fasaden.  
Annons

Antalet resenärer på Landvetters flygplats har ökat med över två miljoner de senaste sex åren och hotellkapaciteten behöver växa. Därför utlyste Swedavia förra året en arkitekttävling och nu har Wingårdhs bidrag ”Flag hotel” utsetts till vinnare.

Fasad av flaggor

Fasaden på det sju våningar höga hotellet kommer att bestå av flaggor från 200 olika länder. De ska även bilda ett skärmtak som sträcker sig ut framför byggnaden. Gert Wingårdh är huvudansvarig arkitekt och enligt honom är designen inspirerad av schweiziska hotell från slutet av 1800-talet.

– Då var flaggor från olika länder ett sätt att märka ut hotellen, för att få gästerna att hitta dit. Det känns kul att få ta upp den uridén om vad ett hotell är för något.

Bättre för familjer

”Flag hotel” beräknas stå färdigt vid årsskiftet 2019, 2020 och ha 200 rum. I entréplanet planeras öppna ytor och restauranger. Charlotte Ljunggren är flygplats­direktör på Landvetter och hon ser hotellet som en viktig pusselbit i flygplatsens utveckling.  

– Särskilt för utrikes- och chartertrafiken har vi ett stort upptagningsområde, vi behöver öka hotellkapaciteten för exempelvis resenärer och familjer som vill komma kvällen innan och kunna vara utvilade även inför en tidig flygavgång.