Annons

Branschen tappar hoppet efter beskedet om förlängning

zoom Foto: Doma/Colourbox
Foto: Doma/Colourbox
NYHETER. Stor besvikelse och uppgivenhet från branschens håll över beskedet om att alkoholstoppet förlängs: "Det är en otrolig nonchalans när de vet om problemen vi tampas med", säger en restaurangägare Besöksliv har pratat med.
Annons

Trots att Folkhälsomyndigheten flera gånger sagt att smittspridningen på restaurang är nästan obefintlig (13:10 in i klippet) meddelade regeringen idag att alkoholstoppet klockan 20 förlängs till den 28 februari.

–Det är orimligt att regeringen fortsätter med ett näringsförbud som förstör jobb och företag över hela Sverige när till och med deras egna experter säger att restaurang är en säker miljö, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Beslutet måste följas av att regeringen omedelbart presentera ett stöd som ersätter de drabbade företagen fullt ut och se till att redan utlovade stöd betalas ut, menar Visita.

–Det går inte att betala löner med löften utan det krävs pengar på kontot, säger Jonas Siljhammar.

Dorotea Malmegård driver restaurangen Doma i Stockholm sedan i slutet av februari 2020. Torsdagens besked var väntat, men hon är alltjämt förvånad och upprörd över att det än en gång presenteras med så kort varsel.

– Jag förstår inte hur svårt det kan vara! Det är en otrolig nonchalans när de vet om problemen vi tampas med, och känner till kritiken sedan tidigare för den dåliga framförhållningen.

– Och varför tar man inte i så att vi alla kan planera framåt. Som det är nu är det helt omöjligt att veta hur mycket personal vi kommer att behöva.

Vad ställer till det mest?

– Att vi inte kan skriva scheman och att personalen inte vet hur de ska jobba.

Utöver svårigheterna med att planera råvaruinköp och schemalägga personal, betyder alkoholstoppet att hon och hennes personal måste lägga mycket tid och energi på annat än restaurangens kärnverksamhet.

– Det är take away-verksamhet, vi bakar semlor, kör catering och massa annat som gör att tid försvinner ifrån där vi vill lägga vårt fokus. Men gör vi inte det så får vi inte ihop det ekonomisk. Samtidigt är jag förstås tacksam att vi har möjlighet att hitta andra intäktskällor.

Kristoffer Andersson som driver en saluhall och restaurang Jazzköket i Östersund är orolig över att tvingas varsla till följd av beslutet.
– Nu börjar man verkligen tappa hoppet och få nog. Vi går redan på sparlåga, och har haft restaurangen stängd i veckorna sedan 20-stoppet infördes. Vi klarar oss till vecka 8 men efter det finns det risk att vi tvingas varsla. Ska vi ha kvar besöksnäringen i det här landet måste något göras, läget är otroligt allvarligt. Att politikerna förhalar sina beslut gör dessutom att det blir svårt för oss att planera. Vi har 25 anställda som vi ska lägga scheman för. Det blir i princip omöjligt nu när beskeden kommer så sent.
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...