Annons

Fortsatt stort intresse för fredagar på Farellis

zoom I morgon väntar ytterligare en fredag på Farellis. Daniel Brookes (överst) och Lalle Morberg
I morgon väntar ytterligare en fredag på Farellis. Daniel Brookes (överst) och Lalle Morberg
NYHETER. Det började som ett desperat initiativ under pandemin. Men 2023 är fredagarna på Farellis i Göteborg fortfarande lika viktiga för både besöksnäringen och stadens beslutsfattare.
Annons

Det var den  5 februari 2021 och temperaturen visade minus 19. Men det hindrade inte beslutsfattare, tjänstemän och representanter från besöksnäringen att samlas på restaurangen Joe Farelli’s på Avenyn.

En av dem som fanns på plats var Daniel Brookes som driver Park Lane. Han minns hur de tuffa restriktionerna slog mot näringen, inte minst för honom själv i en tid då han bara tilläts ha högst 50 personer i lokalen.

– Lalle Morberg på Farellis ringde mig och sa att vi måste se om vi kan göra någonting och tillsammans med Citysamverkan och Visita samlade vi ett gäng. Det blev en ganska bra uppslutning, minns han.

Fler deltagare än någonsin

Fredagarna fortsatte och alltfler politiker och tjänstemän strömmade till för att diskutera besöksnäringens behov och utmaningar i ett minst sagt kritiskt läge. När restriktionerna slutligen plockades bort fanns det fortfarande en stark önskan om att mötesplatsen skulle leva vidare.

– Vi visste att vi skulle stå inför stora problem när vi väl öppnade upp igen eftersom många lämnat branschen. Och sedan kom den ekonomiska krisen med minskad köpkraft och ökande kostnader. Det finns helt enkelt ett stort behov av att fortsätta med den här dialogen. Vid det senaste mötet hade vi fler mötesdeltagare än någonsin och politiker från i princip alla partier var på plats.

Vilken betydelse har fredagarna haft?

– Vi fick en rak kommunikation till de som fattade besluten på kommunal nivå och kunde skapa en förståelse för våra frågor. Vi visste att vi behövde göra saker men behövde också hjälp och kunde inte lämnas vind för våg.

Förståelse för varandras problem

Lalle Morberg betonar vikten av att mötas och lyssna på varandra.

– Jag har själv aldrig haft något politikerförakt, men vet att det existerar och det försvinner helt när man ser de här engagerade människor som vill det bästa för alla. Det är mycket bra som kommit ur det här, inte minst en förståelse för varandras problem. I en storstad som Göteborg, som dessutom växt mycket de senaste åren, har man inte samma situation som i en mindre stad där alla känner varandra och har en relation. Därför är det här viktigt, säger han.

Han säger att svensk politik skulle må bra av att vara närmare de som påverkas av besluten. En starkare närvaro.

–  Nu finns den närvaron och vi har någon att ringa istället för att bara sprida negativ energi omkring oss. Det är så lätt att gnälla och inte göra någonting, säger han.

På fredag, den 17 november, är det återigen dags för en fredag på Farellis.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...