Annons

Fuldans på Cirkus på alla hjärtans dag

zoom Cirkus. vd Ingmari Pagenkemper satsar på fuldans på Alla hjärtans dag.
Cirkus. vd Ingmari Pagenkemper satsar på fuldans på Alla hjärtans dag.
NYHETER: Alla hjärtans dag är för många förknippat med röda rosor, hjärtformade chokladaskar och högtidliga middagar i skenet från levande ljus. Men på Cirkus i Stockholm firas kärleken på ett annorlunda sätt. ”Miljön vi försöker skapa är varm och tillåtande”, säger vd Ingmari Pagenkemper.
Annons

Mitt i en månad då många fortfarande håller lite extra i plånboken har alla hjärtans dag blivit en viktig dag för besöksnäringen. Men när många restauranger fredagen den 14 februari anordnar kärlekssupéer och romantiska trerättersmiddagar, väljer Cirkus i Stockholm ett udda och kanske något mer avslappnat koncept – Klubb Fuldans, där gästerna uppmuntras att släppa loss på dansgolvet utan krav på smidigt fotarbete eller taktkänsla.

 – Vi tycker att kärlek och tillgivenhet kan uttryckas på olika sätt, och man ska fira den man är och hur man ser ut. Det är det som egentligen är tanken bakom Klubb Fuldans. Och den här gången har vi gjort en specialare. När man gör en bokning får man önska en låt och skicka en hälsning som sen läses upp i mikrofon mellan låtarna, som man gjorde på 60-talet, säger Ingmari Pagenkemper, vd på Cirkus.

Hur kom ni på idén med fuldans på Alla hjärtans dag?
– Karin Bernhardsson, som grundade Klubb Fuldans på Södra Teatern i Stockholm, och jag satt och spånade kring vad vi skulle hitta på inför alla hjärtans dag. Plötsligt fastnade vi för den här idén, och framförallt det här med att man får önska låtar och skicka hälsningar. Som en slags levande jukebox.

 Vad är det för typ av låtar som önskats hittills?
– Det är lika olika som folk är. Det är mycket ballader, såklart. Men jag har också sett en punklåt med The Clash, det ska bli väldigt kul att se hur paret vill dansa till det. Bland de något yngre är det en hel del EDM-musik, typ Avicii, och bland de lite äldre är det gärna Whitney Houston. Det är superblandat, men i och med att tanken är att det ska vara opretentiöst och kul är det helt okej att man går från The Clash till Whitney Houston.

Hur skapar man en miljö där det känns tillåtet och kul med fuldans?
– Det är faktiskt det svåraste. De första timmarna är lite som en skoldans. Man vet inte riktigt vad som förväntas av en som besökare. Men miljön vi försöker skapa är bara varm och härlig och tillåtande. Folk har så mycket idéer om sig själva, att man är ful om man dansar fult, men så är det ju inte. Folk dansar precis som vanligt och är fina och vackra.

Februari är ingen direkt äta-ute-månad, hur viktig är Alla hjärtans dag för affärerna?
– Som krögare tar man gärna alla tillfällen i akt att locka folk ut från sina hem. Vi behöver ju omsättning, det är enormt hög konkurrens i Stockholm. Allt man kan tänkas att fira är ett tillfälle att försöka få lite uppmärksamhet. Så det är viktigt, absolut.

– Sen tycker jag personligen att alla hjärtans dag dessutom är jättetrevligt i gråa, kalla, eländiga februari. Jag tror faktiskt att det ger åt båda hållen. Det ger intäkter som man behöver, för det är ju inte bara gästerna som är fattiga i februari, men det görs ändå på ett fint och roligt sätt.