Annons

Gå över gatan – till Måns Zelmerlövs musik

zoom  Trafikkontoret i Stockholm har installerat nya ljudslingor på sex signalreglerade övergångsställena kring Kungsträdgården.
Trafikkontoret i Stockholm har installerat nya ljudslingor på sex signalreglerade övergångsställena kring Kungsträdgården.
NYHETER. Eurovisionfeber! Snart kan du dansa över gatan till tonerna av Euphoria och Måns Zelmerlövs Heroes. Nu ljudsätts nämligen Stockholms trafikljus.
Annons

För att öka feststämningen under Eurovision Song Contest har Trafikkontoret i Stockholm installerat nya ljudslingor på sex signalreglerade övergångsställena kring Kungsträdgården. Det långsamma tickandet vid röd gubbe har synkats med Loreens vinnarlåt från 2012. När ljussignalen slår över till gå blir det extra stuns i stegen till Måns Zelmerlöws vinnarlåt Heroes från 2015 som har synkats med den gröna gubbens 600 snabba tick per minut.  

Hur bra fungerar trafikljus som stämningshöjare för Eurovision Song Contest?

– Även om det inte är som en studioinspelning med Loreen hör man direkt att det är Euphoria. Ljudslingan fick absolut igång danstakterna när vi provlyssnade på kontoret! Jag tror absolut att detta bidrar till feststämningen, säger Annika Malhotra, projektansvarig för Eurovision Song Contest vid Stockholms stad.

Projektet är unikt för Stockholm. Enligt Henrik Axelsson, Enhetschef Trafikkontoret i Stockholms stad, är det första gången musik kombineras med det vanliga tickandet i tryckknappslådorna vid övergångsställen.

Vilket lockar mest – att vänta till Euphoria eller gå med Heroes?

– Jag rör nog helst på benen till Heroes, avslöjar Henrik Axelsson efter viss övertalning.

Oavsett vilken av de två senaste svenska vinnarlåtarna som är favorit är målet med projektet att lyfta fram Stockholm som musikstad i samband med Eurovision Song Contest. Att ljussignalernas tickande under en period sker i takt till musik beror på ett samarbete med ljudkonstnären Håkan Lidbo och Prisma Teknik AB.

Den 2 maj ska ljudslingorna finnas på plats vid fem signalreglerade övergångsställen kring Eurovision Village i Kungsträdgården.