Annons

Gammal ”hotell-dam” byggs ut för 40 miljoner

zoom I Jönköping arrangeras många konferenser och kongresser där det efterfrågas rum. Det är bakgrunden till Stora Hotellets utbyggnad.
I Jönköping arrangeras många konferenser och kongresser där det efterfrågas rum. Det är bakgrunden till Stora Hotellets utbyggnad.
NYHETER. Anrika Stora Hotellet i Jönköping ska växa från 135 till 170 rum. Bakom satsningen på 40 miljoner kronor i ”den gamla damen” ligger en ökad efterfrågan från stadens mäss- och kongressbesökare.
Annons

”Den gamla damen” i Jönköping invigdes 1860 och sedan dess har Frimurarna varit hyresgäster på vindsvåningen. Efter 150 år flyttar de nu ut och det frigör en yta på 1 100 kvadratmeter som ska byggas om till 35 nya hotellrum.

– Deras utflytt möjliggör vår expansion. Nu kan vi öka antalet rum från 135 till 170 och eftersom de byggs högst upp i huset så kommer de att få en fantastisk utsikt över Vättern, gästerna kommer nästan att kunna se till Askersund, säger Carl-Henrik Nilsson, hotelldirektör.

 

Mässor behöver rum

De första gästerna på 1800-talet anlände med häst och vagn och de erbjöds spiltplatser, berättar Carl-Henrik Nilsson. I dag rör det sig om laddstationer för elbilar. Under åren har hotellet kontinuerligt genomgått anpassningar för att matcha behoven hos affärsresenärer, och i samband med nybyggnationen på vinden så ska 40 rum renoveras.

– Vi planerar för en modern inredning med hög kvalitet, vi ska exempelvis ha marmor i badrummen. Och för affärsresenärer handlar det ofta om saker som kan tyckas enkla, som smidiga lösningar för att kunna arbeta på rummet, det kan gälla uppkoppling och eluttag.

Renoveringsarbetet har varit planerat sedan länge, men behovet av nya rum har vuxit fram under de senaste åren.

– Satsningen sker eftersom hotellets ekonomiska stabilitet ökar om vi har fler rum. Och Jönköping är landets fjärde största hotellregion så efterfrågan är stor, det är mängder av mässor och kongresser i staden och det gäller att möta den efterfrågan.

 

Renovering klar till hösten

Tanken är att byggarbetet ska vara färdigt till hösten och kostnaden väntas landa på totalt 40 miljoner kronor.

Finns det några utmaningar med att bygga om i en så gammal fastighet?

– Ja, bygget har tagit lång tid eftersom vi inte vet hur det ser ut under ytan i huset, vi har fått riva oss fram för att komma vidare. Projektets storlek och antalet rum har pendlat fram och tillbaka. Men det är rätt otroligt att hotellet som började med 40 rum på 1800-talet nu kommer att innehålla 170 stycken – inom samma skal.