Annons

Göteborg och Malmö sänker hyrorna

zoom Göteborg och Malmö sällar sig till skaran kommuner som<br />
 erbjuder hyresrabatter till hyresgäster i drabbade branscher. Foto: Malmö Stad/Colourbox
Göteborg och Malmö sällar sig till skaran kommuner som
erbjuder hyresrabatter till hyresgäster i drabbade branscher.
Foto: Malmö Stad/Colourbox
NYHETER. Kommunala fastighetsbolag i Göteborg och Malmö ska erbjuda det statliga hyresstödet till sina kommersiella hyresgäster. ”Våra hyresgäster bidrar till att ge Göteborg handel och service”, säger Robert Hörnquist, vd för Göteborgslokaler.
Annons

Fastighetsbolaget Göteborgslokaler har beslutat att anta regeringens erbjudande om hyresrabatter och ge sina hyresgäster nedsatt hyra med upp till 50 procent under april, maj och juni. Göteborgslokaler har cirka 170 restauranger och caféer som hyresgäster, som hittills har erbjudits anstånd med att betala hyran.

– Vi jobbar nära våra hyresgäster och att erbjuda hyresrabatter är en av flera åtgärder vi kan hjälpa till med. Vi har även hjälpt till med att ge anstånd med hyresinbetalningen för kvartal två med lång återbetalningstid, säger Robert Hörnquist, vd för Göteborgslokaler

Hur landade ni i beslutet?

– Det är viktigt för oss då detta är våra kunder. Många har vi jobbat tillsammans med under lång tid. Våra hyresgäster bidrar till att ge Göteborg handel och service, vilket är väldigt viktiga delar i att ha en bra stad.

Vika kriterier måste uppfyllas för att få hyresrabatter?

– Vi kommer att följa de kriterier som ingår i förordningen och som Länsstyrelsen samt Boverket behöver för att kunna hantera stödet.

All hyresnedsättning kommer att ske efter individuell prövning, vad betyder det?

 Det betyder att vi prövar stödet utifrån respektive sökande så att vi kan titta på just den verksamhetens förutsättningar. Vi vill att de som mest behöver stödet kan få det. Och att det ges där det gör störst nytta. Vi vill också se att hyresgästen tittar på andra stödformer och möjligheter inom sin verksamhet. Till exempel har vi en restaurang i Kortedala som börjar med matpaket för hemleverans – matlådor från Mitt kök hem till dig!.

I Göteborg har även Higab och Älvstranden Utvecklings AB kommersiella fastigheter. Även Higab planerar att erbjuda hyresrabatter till sina hyresgäster.

– Ja utifrån regeringens förordning kommer vi att erbjuda hyresrabatt till de hyresgäster som vänt sig till oss och som omfattas av förordningen, säger kommunikationschef Kicki Johanson.

I veckan beslutade även Malmö att den kommunala hyresvärden Stadsfastigheter ska erbjuda sänkt lokalhyra i sina kommersiella lokaler för krisdrabbade branscher. Även här ska hyresrabatterna ske efter individuell bedömning.

– Malmö förknippas med ett livfullt restaurang- och kulturliv. Många av våra hyresgäster kämpar i det här utsatta läget. Lokalhyran är för många den jobbigaste fasta utgiften. Vårt stöd ska hjälpa dem hålla ut tills förutsättningarna förhoppningsvis blir mer normala, säger Jan Olsson (S), ordförande i servicenämnden i en kommentar.

Stadsfastigheter har i huvudsak kommunala verksamheter som hyresgäster men även ett drygt hundratal externa hyresgäster. Av de externa beräknas runt 80 ingå i regeringens definition av krisbranscher.

Susanne Ytterholm, branschjurist på Visita välkomnar Göteborgslokalers och Stadsfastigheters beslut.

– Det är mycket glädjande att fler tar efter de goda exemplen som nu finns, där hyresvärdar går in och beviljar rabatter och nyttjar statens stödpaket, så att dessa pengar kommer till nytta.

Susanne Ytterholms förhoppning är också att de hyresgäster som har behov, beviljas rabatter.

– Tyvärr får jag dagligen höra att många av våra medlemmar fortfarande nekas rabatter, så ett medskick till hyresvärdar är att försöka genomföra rabatteringen rättvis, så att samtliga hyresgäster som uppfyller uppställda kriterier – beviljas rabatten. Det blir fel när hyresvärden fritt kan välja vem som ska få möjligheten att överleva.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter