Annons

Göteborgskrögare öppnar tre koncept under samma tak

zoom Nya Göteborgskrogen Zamenhofs tre grundare Jens Odén, Andreas Harrysson<br />
 och Daniel Brobäck. Foto: Zamenhof
Nya Göteborgskrogen Zamenhofs tre grundare Jens Odén, Andreas Harrysson
och Daniel Brobäck.
Foto: Zamenhof
NYHETER. Med asiatiska poke bowls, arkadspel och yogaklasser, så ska restaurangen Zamenhof locka gäster under hela dagen: ”Den här typen av ställe har saknats i Göteborg”, säger medgrundare Daniel Brobäck.
Annons

I slutet av mars slår portarna upp för Barabicus systerkrog Zamenhof i Göteborg. De lokala restaurangprofilerna Daniel Brobäck, Jens Odén och Andreas Harrysson, vill med sitt tredelade koncept där man blandar olika upplevelser under samma tak attrahera gäster från morgon till kväll.

– Den här typen av ställe har saknats i Göteborg. Vi vill locka dem som inte bara vill äta och dricka, utan även vill ha musik, happenings och kanske yogaklasser. Genom att erbjuda en bredd så kan vi skapa långsiktighet.

Mat hela dagen

Restaurangens 1200 kvadratmetrar, belägna på Esperantoplatsen, är uppdelade i Café Gazette, den asiatiska poke bowl-delen May Day och The Silver Lining, som är inriktad på barbecue.

Kaféet ska servera mat under hela dagen i form av enkla rätter som omelett och Reuben-sandwich. På kvällen blir det mellanrätter med fokus på grönt och fisk.

– Vi ska även att ha vin på fat från småproducenter, det är helt nytt för göteborgarna, säger Daniel Brobäck.

Mayday ska förutom asiatiska take away-rätter även erbjuda egentillverkade juicer baserade på ekologiska frukter och grönsaker.

I krogen The Silver Lining vill man utveckla erbjudandet ytterligare – med aktiviteter. Där ska lagas kött i en smoker och till det serveras hantverksöl och groggar.

– I Silver Lining vill vi skapa en social plats där det kommer att finnas arkadspel och pingisbord. Vi bygger även en scen där det kan bli spontana uppträdanden.

Vill aktivera hela området

De tre grundarna planerar också att tillsammans med andra krögare anordna gemensamma event för att göra området mer attraktivt.

– Genom att aktivera Rosenlundsgatan, som de gör på Andra Långgatan med spelningar, så kan alla tjäna på det. Som en start har vi bjudit in krögare från bland annat Boulebar och Dubbel Dubbel och förklarat vår ambition.

Inför öppningen ska man rekrytera cirka trettio personer och nu går arbetet in i slutfasen.

– Vi började med att rekrytera nyckelpersoner som vi kände sedan tidigare, som restaurangchefen Nathalie Fors och kökschefen Anna Bengtsson, och de har i sin tur letat folk i sina kanaler. Så vi är snart i mål, säger Daniel Brobäck.