Annons

Grand Hôtels Cadierbaren har ett vinnande koncept

zoom Anton Windmar, prisad bartender
Anton Windmar, prisad bartender
NYHETER. Både den kreativa cocktailmenyn och bartendern Anton Windmar på Cadierbaren i Stockholm prisades nyligen i Bartenders’ Choice Awards.
Annons

Grand Hôtel blir 150 år i år och dess anrika cocktailbar – uppkallad efter hotellets grundare Régis Cadier – är en av stadens mest anrika och anses ofta vara en av de bästa. Att den behåller sin position i toppskiktet blev bekräftat när Bartenders’ Choice Awards nyligen delade ut sina priser och Cadierbaren vann för Årets bästa cocktailmeny och Årets bästa bartender Anton Windmar.

– Menyn heter ‘A Tribute to Swedish Nature’, och handlar om att ta in våra omgivningar in på Cadierbaren på Grand Hôtel. Det har vi gjort genom att ta inspiration från allt ifrån geografiska platser i landet till traditioner och fenomen. På så vis får vi visa upp vad som finns i vårt fantastiska land berättar en historia i cocktailform, säger han

Svenska designers och glasblåsare

Anton Windmar tillägger att anledningen till att det blev just det temat kom ur en känsla att vilja jobba ännu mer hållbart och mer närproducerat.

– När vi sedan sätter ihop en meny så handlar det väldigt mycket om helheten. Det ska ge rätt känsla hela vägen från att man tar de första stegen in i lokalen och det första bemötandet, till att man känner känslan av omslaget i menyn och tar in konsten som kopplas till varje cocktails eget koncept. Vi jobbar mycket med svenska designers och glasblåsare för att verkligen få med den visuella delen av en cocktail, som många glömmer bort idag. Det sista våra gäster upplever är egentligen smaken, och där är vi såklart också väldigt nördiga.

Hur reagerar era gäster på drinkarna?

– Våra inhemska gäster känner såklart igen sig väldigt mycket av både smakerna och platserna eller traditionerna. Många som dricker till exempel en West coast vill gärna berätta om senast de befann sig på Smögenbryggan som är det som vi valt i konstväg för att symbolisera västkusten. Kommer man från dalarna som jag själv, så vill man såklart testa en Dalecarlia, säger Anton Windmar och fortsätter:

– När det gäller våra internationella gäster så är det egentligen tvärt om, vi får en chans att visa upp vad vi har utanför Stockholm, om man till exempel bara är här för ett möte. Det blir också mycket nya smaker som verkligen visar Sverige från sin bästa sida.

Du blev utsedd till Årets bästa bartender – vad betyder bartendern för gästens helhetsupplevelse?

– Bartendern har såklart en stor roll. Det handlar mest om känslan man lyckas förmedla och skapa. Som bartender har man en chans att påverka människors humör, deras dag och deras upplevelse, och det är helt klart en av de finaste delarna av jobbet. Konsten är sedan att lyckas göra perfekta drinkar i högt tempo samtidigt som att man kan bolla ett par konversationer med gäster och kollegor.

Cadierbaren ligger alltid i toppskiktet av Stockholms bästa cocktailbarer, vad är hemligheten bakom er framgång?

– För att vara bra på lång sikt så handlar det otroligt mycket om servicen och bemötandet. Ska man vara duktig på lång sikt krävs en tydlig målbild och en bra kultur på arbetsplatsen som gör att man lyckas leverera bra service och känslan av det lilla extra till gästen varje dag. En fin teamkänsla är också väldigt viktigt, det ska vara roligt att jobba i en bar. Glada bartenders ger glada gäster, säger Anton Windmar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...